Porównaj liczby
\(\displaystyle{ \frac{2^{14}+4^{6}}{3*8^{4}-\sqrt{2}^{24}}}\)
z
\(\displaystyle{ \--(2\sqrt{5}-3\sqrt{2})(2\sqrt{5}+3\sqrt{2})}\)
Porównaj liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Porównaj liczby
Pierwsza liczba:
\(\displaystyle{ \frac{2^{14}+4^{6}}{3*8^{4}-\sqrt{2}^{24}}=\frac{2^{14}+2^{12}}{3*2^{12}-2^{12}}=\frac{2^{14}+2^{12}}{2^{13}}=2,5}\)
Druga liczba:
\(\displaystyle{ -(2\sqrt{5}-3\sqrt{2})(2\sqrt{5}+3\sqrt{2})=-((2\sqrt{5})^{2}-(3\sqrt{2})^{2})=-(20-18)=-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^{14}+4^{6}}{3*8^{4}-\sqrt{2}^{24}}=\frac{2^{14}+2^{12}}{3*2^{12}-2^{12}}=\frac{2^{14}+2^{12}}{2^{13}}=2,5}\)
Druga liczba:
\(\displaystyle{ -(2\sqrt{5}-3\sqrt{2})(2\sqrt{5}+3\sqrt{2})=-((2\sqrt{5})^{2}-(3\sqrt{2})^{2})=-(20-18)=-2}\)