Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ridos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 sty 2017, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy

Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: Ridos »

Witam.
Znam sposób w stylu \(\displaystyle{ p \le \sqrt{n}}\)
Ale jak mam sprawdzić czy \(\displaystyle{ 2 ^{20} +1}\) jest liczbą pierwsza?
Sprawdzanie wszystkich dzielników \(\displaystyle{ 2 ^{10}}\) jest bardzo czasochłonne a wręcz niewykonalne bez komputera... Proszę o podpowiedź jak się za to zabrać. Komputer pokazał, że nie jest to liczba pierwsza bo ma dzielniki 1, 17, 61681, 1048577. Tylko jak to sprawdzić bez kompa?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ (2^4)^5+1=(2^4+1)\left[ (2^4)^4-(2^4)^3+(2^4)^2-(2^4)+1\right]}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 2^4 \equiv -1\pmod{17}\\2^{20}=(2^4)^5\equiv (-1)^5 \pmod{17}\\2^{20}+1\equiv 0\pmod{17}}\)
czyli ta liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 17}\) (i jest oczywiście większa niż \(\displaystyle{ 17}\)), a więc nie jest pierwsza.
szw1710

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: szw1710 »

Premislav, ale to rozwiązanie przy wiedzy, że ta liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ 17}\) - sprawdzasz tylko tę podzielność. Pytanie było nie o rozkład na czynniki, ale o łatwą możliwość sprawdzenia. To widać we wpisie kerajs-a.
Ridos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 sty 2017, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: Ridos »

Cieszę się, że tak szybko odpisaliście, dziękuję kerajs, że to rozpykałes, ale nie mogę tego zobaczyć, da radę to bardziej wyjaśnić?
szw1710

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: szw1710 »

To bardzo proste. Każdą sumę postaci \(\displaystyle{ x^{2n+1}+y^{2n+1}}\) (gdzie \(\displaystyle{ n\in\NN}\)) łatwo rozkłada się na czynniki. Wszędzie możesz znaleźć odpowiedni wzór. A ze szkoły powinieneś znać wzór na \(\displaystyle{ x^3+y^3=\dots}\).

Tak więc złożona jest np. liczba \(\displaystyle{ 2^{707}+1}\). Dlaczego? Znajdź przynajmniej jeden z jej dzielników. Znajdź też w podobny sposób dzielnik liczby \(\displaystyle{ 2^9+3^{12}}\).
Ostatnio zmieniony 6 cze 2017, o 08:58 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
Ridos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 sty 2017, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: Ridos »

Po dłuższym przeanalizowaniu wydaje mi się szw1710, że kerajs zrobił to samo co Premislav. kerajs pokazał że \(\displaystyle{ (2^4+1)}\) wynosi 17 i to co jest w nawiasie kwadratowym jest po prostu wielokrotnością 17, więc to samo co pokazał Premislav z kongruencją. Tylko w jakiś magiczny sposób trzeba wpaść na to jak to rozłożyć, żeby akurat znaleźć dzielnik danej ogromnej liczby. Niestety szw1710 nie mam pojęcia do czego odnosi się twoja wskazówka z rozłożeniem sumy na czynniki Szczególnie, że ja tam nigdzie nie widzę sumy postaci \(\displaystyle{ x^{2n+1}+y^{2n+1}}\) i do czego ma się wzór na sumę sześcianów? Przepraszam, ale ja po prostu tego nie widzę. Nie ma jakiegoś schematu postępowania jak na przykład w kongruencji czy Twierdzeniu phi Eulera czy małym twierdzeniu Fermata?
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: Cytryn »

Podobna zależność: \(\displaystyle{ 2^p - 1}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ 2^{pq}-1}\), więc liczby takiej postaci nie mogą być pierwsze (\(\displaystyle{ p, q > 1}\)).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34321
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: Jan Kraszewski »

Ridos pisze:Niestety szw1710 nie mam pojęcia do czego odnosi się twoja wskazówka z rozłożeniem sumy na czynniki
Jeśli umiesz rozłożyć liczbę (będącą w tym wypadku sumą) na czynniki, to nie jest ona pierwsza.
Ridos pisze:Szczególnie, że ja tam nigdzie nie widzę sumy postaci \(\displaystyle{ x^{2n+1}+y^{2n+1}}\)
Przecież kerajs Ci napisał:

\(\displaystyle{ 2^{20}+1=16^5+1^5.}\)

A tę sumę, zgodnie z uwagą szw1710, możesz rozłożyć na czynniki.
Ridos pisze: i do czego ma się wzór na sumę sześcianów?
To jest szczególny przypadek wzoru, o którym mówi szw1710 - dla \(\displaystyle{ n=1}\). Chodzi o to, że możesz go znać i przez analogię spróbować znaleźć/wyprowadzić ogólny wzór.

Dla naszych potrzeb wystarcza wiedza, że

\(\displaystyle{ x^{2n+1}+y^{2n+1}=(x+y)\cdot \mbox{cośtamcośtam}.}\)

JK
szw1710

Re: Sprawdzić czy dana liczba jest liczbą pierwszą.

Post autor: szw1710 »

Może powinienem pisać na zupełnie niskim poziomie. Mój wpis wymagał jakiejś tam kultury matematycznej (nie mylić z ogładą). Czy można jakąś kulturę matematyczną zakładać? A jeśli nie, to może przynajmniej aktywne podejście do dawanych wskazówek.
ODPOWIEDZ