Dowód [(a, b), c] = ([a, c], [b, c])

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ampersand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2006, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sleepy Hollow
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód [(a, b), c] = ([a, c], [b, c])

Post autor: ampersand »

Witam
Jak mogę udowodnić, że
NWW(NWD(a, b), c)) = NWD(NWW(a, c), NWW(b, c)) ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11269
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3144 razy
Pomógł: 747 razy

Dowód [(a, b), c] = ([a, c], [b, c])

Post autor: mol_ksiazkowy »

ODPOWIEDZ