Ostatnia cyfra
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Ostatnia cyfra
Jaka jest ostatnia cyfra okresu zasadniczego ułamka \(\displaystyle{ \frac{1}{7^n}}\) ?
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Ostatnia cyfra
Hipoteza na podstawie policzenia tej cyfry dla kilku pierwszych \(\displaystyle{ n}\): zero, z jednym wyjątkiem:
\(\displaystyle{ \frac 17 = 0.(142857)}\).
\(\displaystyle{ \frac 17 = 0.(142857)}\).