Hej,
[nie wiem czy dodaje do dobrego działu, w razie czego proszę o przeniesienie]
naszedł mnie taki problem:
Mamy zbiór liczb naturalnych \(\displaystyle{ X = [0;k] \cap \NN}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \NN}\).
Jakie są warunki dostateczne na podzbiór \(\displaystyle{ Y}\) liczb naturalnych takich by generowała wszystkie liczby ze zbioru \(\displaystyle{ X}\) ? Generowanie wygląda tak: \(\displaystyle{ \sum_{y \in Y}^{} y \cdot a _{y}}\) gdzie \(\displaystyle{ a _{y} = (0\mbox{ lub }1)}\)
Nie wiem jak go ugryźć
+ wersja rozbudowana: przy tym \(\displaystyle{ Y}\) nie generuje \(\displaystyle{ k}\)-- 10 kwi 2017, o 13:45 --Rozwiązaniem głównego problemu jest na pewno cały zbiór \(\displaystyle{ X}\). Jednak interesuje mnie jednak mniejszy zbiór pod względem inkluzji, może nawet wszystkie minimalne. Jednym z takich zbiorów jest np. kolejne potęgi dwójki do potęgi dwójki dla której suma wszystkich potęg będzie większa równa od k.
Jednak dla \(\displaystyle{ k=10}\) nie istnieje taki generator spełniający dodatkowy warunek
Generowanie wszystkich liczb z przedziału
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Generowanie wszystkich liczb z przedziału
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2017, o 16:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.