Wyznaczyć wszystkie pary liczb całkowitych \(\displaystyle{ (m, n)}\) spełniające równanie
\(\displaystyle{ n^2 + 2m^2 = 16 + mn}\)
Zadanie z II etapu konkursu "O złoty indeks Politechniki Śląskiej", który dzisiaj się odbył. Niestety nie zdołałem go zrobić i jestem ciekaw rozwiązania.
Wyznaczyć wszystkie pary liczb całkowitych (m, n)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 gru 2016, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
-
- Użytkownik
- Posty: 1668
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 448 razy
Wyznaczyć wszystkie pary liczb całkowitych (m, n)
Po prostu potraktuj to jako równanie kwadratowe np. zmiennej \(\displaystyle{ n}\). Wyróżnik musi być nieujemny, więc dostaniesz ograniczenie na \(\displaystyle{ m}\). Jeżeli będzie w miarę rozsądne, to wystarczy posprawdzać bezpośrednio.
-
- Użytkownik
- Posty: 22225
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Wyznaczyć wszystkie pary liczb całkowitych (m, n)
Napisz to w postaci
\(\displaystyle{ (2n-m)^2+7m^2=64}\)
I od razu dostaniesz rozwiązanie. Jest ich całkiem dużo.
\(\displaystyle{ (2n-m)^2+7m^2=64}\)
I od razu dostaniesz rozwiązanie. Jest ich całkiem dużo.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczyć wszystkie pary liczb całkowitych (m, n)
Alternatywnie:
\(\displaystyle{ (n-m)^2+n^2+3m^2=32}\)
\(\displaystyle{ (n-m)^2+n^2+3m^2=32}\)
Tak z dziesięć.a4karo pisze:(...) dostaniesz rozwiązanie. Jest ich całkiem dużo.