1. Wiadomo, że \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}=3}\). Oblicz \(\displaystyle{ x^{4}+\frac{1}{x^{4}}}\).
2. Wiadomo, że \(\displaystyle{ x-\frac{1}{x}=2}\). Oblicz \(\displaystyle{ x^{3}+\frac{1}{x^{3}}}\).
3. Wiadomo, że \(\displaystyle{ \frac{a+2b}{a-2b}=7}\). Oblicz \(\displaystyle{ \frac{a+3b}{a-3b}}\).
4. Wiadomo, że \(\displaystyle{ a+b+c=0}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ a^{4}+b^{4}+c^{4}=2(a^{2}b^{2}+b^{2}c^{2}+c^{2}a^{2})}\).
5. Wykaż, że dla dodatnich a,b,c zachodzi \(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(c+a) qslant 8abc}\).
6. Wykaż, że dla dodatnich a,b,c zachodzi \(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b} +\frac{b^{2}}{a} qslant a +b}\).
7. Znajdź najmniejszą wartość wyrażenia \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2}}\) jeżeli \(\displaystyle{ a+b=4}\).
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
Kilka zadań na przekształcanie wyrażeń
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kilka zadań na przekształcanie wyrażeń
ad 4 \(\displaystyle{ a+b \geq 2\sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ a+c \geq 2\sqrt{ac}}\)
\(\displaystyle{ b+c \geq 2\sqrt{bc}}\)
bo SA> AG i wymnozyc
ad 1 i 2 własnie było
dział przekształcenia
algebraiczne, temat : uwikłąnie
[ Dodano: 16 Września 2007, 14:35 ]
ad 6
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{b} + \frac{b^2}{a} -(a+b) = \frac{(a-b)^2 (a+b)}{ab} q 0}\)
[ Dodano: 16 Września 2007, 14:37 ]
ad 3
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=x}\) , tj \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x-2}=7}\)
etc
\(\displaystyle{ a+c \geq 2\sqrt{ac}}\)
\(\displaystyle{ b+c \geq 2\sqrt{bc}}\)
bo SA> AG i wymnozyc
ad 1 i 2 własnie było
dział przekształcenia
algebraiczne, temat : uwikłąnie
[ Dodano: 16 Września 2007, 14:35 ]
ad 6
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{b} + \frac{b^2}{a} -(a+b) = \frac{(a-b)^2 (a+b)}{ab} q 0}\)
[ Dodano: 16 Września 2007, 14:37 ]
ad 3
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=x}\) , tj \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x-2}=7}\)
etc
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
Kilka zadań na przekształcanie wyrażeń
7:
\(\displaystyle{ a^2+b^2=16-2ab=16-2a(4-a)}\) i znajdujesz najmniejszą wartość funkcji f(a)
5:
tak jak mol_ksiazkowy opisał zadanie 4.
\(\displaystyle{ a^2+b^2=16-2ab=16-2a(4-a)}\) i znajdujesz najmniejszą wartość funkcji f(a)
5:
tak jak mol_ksiazkowy opisał zadanie 4.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kilka zadań na przekształcanie wyrażeń
ad 4 wsk
\(\displaystyle{ a^2b^2 +a^2c^2+b^2c^2 \\ = (ab+ac+bc)^2- 2abc(a+b+c)= \\ (ab+ac+bc)^2}\)
\(\displaystyle{ a^2b^2 +a^2c^2+b^2c^2 \\ = (ab+ac+bc)^2- 2abc(a+b+c)= \\ (ab+ac+bc)^2}\)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Kilka zadań na przekształcanie wyrażeń
7. Bez analizy:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^{2} + b^{2}}{2}} qslant \frac{a + b}{2} = 2}\)
(przy czym równość wtw, gdy \(\displaystyle{ a = b}\))
dalej podnieść stronami do kwadratu i wymnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{a^{2} + b^{2}}{2}} qslant \frac{a + b}{2} = 2}\)
(przy czym równość wtw, gdy \(\displaystyle{ a = b}\))
dalej podnieść stronami do kwadratu i wymnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\)