Zapis słowny dużych liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Straznik Teksasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 426
Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 90 razy

Zapis słowny dużych liczb

Post autor: Straznik Teksasu »

Weźmy np.

\(\displaystyle{ 10^{256} =10 ^{64 \cdot 6}}\) to kwadrakwadragilion

\(\displaystyle{ 10 ^{513}= 10^{85 \cdot 6+3}}\) to kwintaoktogiliard

Czy to jest poprawne tłumaczenie tych liczb na język polski?
Ogólnie rzecz biorąc chodzi mi o przetłumaczenie angielskich nazw dużych liczb na polski ze strony:

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_large_numbers


Na polskiej wikipedii są przetłumaczone nazwy kolejnych liczb tylko do \(\displaystyle{ 10^{75}}\).

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczebniki_g%C5%82%C3%B3wne_pot%C4%99g_tysi%C4%85ca


Weźmy jeszcze kolejny przykład:
\(\displaystyle{ 10^{123}=10 ^{20 \cdot 6+3}}\) po angielsku to Vigintilliard, a jak po polsku będzie?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Zapis słowny dużych liczb

Post autor: Gouranga »

Tak długo, jak anglojęzyczna strona podaje \(\displaystyle{ 10^9}\) jako miliard, możesz na niej polegać, bo to znaczy, że opiera się o tzw. "długą skalę" używaną w Europie.
ODPOWIEDZ