W liczbach nat
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
W liczbach nat
Mamy wyznaczyć pary \(\displaystyle{ (a,b)\in\NN^2}\) takie, że \(\displaystyle{ (a-b)^2=a+b}\).
Ja bym roboczo przypuścił, że \(\displaystyle{ a\le b}\) (dostanę "połowę" rozwiązań, druga "połowa" to pary z zamienionymi współrzędnymi, bo równanie jest symetryczne), czyli \(\displaystyle{ b=a+n}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n\in\NN}\). Teraz podstawiłbym do wyjściowego równania i dobrze przyjrzał się temu co wyszło - żadnych brutalnych rachunków, tylko trochę kombinowania.
JK
Ja bym roboczo przypuścił, że \(\displaystyle{ a\le b}\) (dostanę "połowę" rozwiązań, druga "połowa" to pary z zamienionymi współrzędnymi, bo równanie jest symetryczne), czyli \(\displaystyle{ b=a+n}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n\in\NN}\). Teraz podstawiłbym do wyjściowego równania i dobrze przyjrzał się temu co wyszło - żadnych brutalnych rachunków, tylko trochę kombinowania.
JK