dowód - liczby naturalne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
grazyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 16 lis 2013, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

dowód - liczby naturalne

Post autor: grazyna »

Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{1}{9}(100^{n+1}+4 \cdot 10^{n+1}+4)}\) jest kwadratem liczby naturalnej.

Proszę o pomoc. Udało mi się już zauważyć wzór skróconego mnożenia w nawiasie, ale co dalej?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, o 21:50 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

dowód - liczby naturalne

Post autor: Zahion »

skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ a^{2} +4ab + 4b^{2} = \left( a+2b\right)^{2}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

dowód - liczby naturalne

Post autor: Premislav »

grazyna pisze:Udało mi się już zauważyć wzór skróconego mnożenia w nawiasie, ale co dalej?
Dalej już łatwo.
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}(100^{n+1}+4\cdot 10^{n+1}+4)=\left( \frac{10^{n+1}+2}{3} \right)^2}\)
i wystarczy uzasadnić, że \(\displaystyle{ 3|(10^{n+1}+2)}\). Wskazówka:
\(\displaystyle{ 10=9+1\\10^{n+1}=(9+1)^{n+1}}\)
grazyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 16 lis 2013, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

dowód - liczby naturalne

Post autor: grazyna »

Dziękuję serdecznie, już wszystko jasne
ODPOWIEDZ