Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
1. Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej niepodzielnej przez \(\displaystyle{ 4}\), nie można zapisać jako różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
2. Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem liczby naturalnej.
3. Oblicz, ile zer na końcu ma w zapisie dziesiętnym liczba \(\displaystyle{ 100!}\)
2. Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem liczby naturalnej.
3. Oblicz, ile zer na końcu ma w zapisie dziesiętnym liczba \(\displaystyle{ 100!}\)
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
1. Zastanów się, jaką resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 4}\) daje różnica kwadratów.
2. Kwadrat liczby naturalnej nie może dać reszty \(\displaystyle{ 2}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\).
3. Rozkład na czynniki pierwsze - każde zero bierze się z jednej dwójki i jednej piątki. Tutaj dwójek jest więcej niż piątek.
JK
2. Kwadrat liczby naturalnej nie może dać reszty \(\displaystyle{ 2}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\).
3. Rozkład na czynniki pierwsze - każde zero bierze się z jednej dwójki i jednej piątki. Tutaj dwójek jest więcej niż piątek.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
1. Przypuśćmy, że nie jest to prawda. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie taką liczbą naturalną. Wtedy
\(\displaystyle{ n = a^2 - b^2 = (a-b) (a+b)}\)
Liczby \(\displaystyle{ a+b}\) i \(\displaystyle{ a-b}\) są tej samej parzystości - co z tego możemy wywnioskować?
2. Rozpisz \(\displaystyle{ (n+1)^2 + n^2 + (n-1)^2}\).
3. Zastanów się, kiedy otrzymujemy zero przy iloczynie kilku liczb.
\(\displaystyle{ n = a^2 - b^2 = (a-b) (a+b)}\)
Liczby \(\displaystyle{ a+b}\) i \(\displaystyle{ a-b}\) są tej samej parzystości - co z tego możemy wywnioskować?
2. Rozpisz \(\displaystyle{ (n+1)^2 + n^2 + (n-1)^2}\).
3. Zastanów się, kiedy otrzymujemy zero przy iloczynie kilku liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
Jak zapisać tą liczbe niepodzielną przez 4? a w 3 jakby było \(\displaystyle{ 1000!}\) to jak mam niby to rozpisać?
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
Liczba parzysta niepodzielna przez \(\displaystyle{ 4}\) jest postaci \(\displaystyle{ 4k+2}\), czyli daje z dzielenia przez \(\displaystyle{ 4}\) resztę dwa.damianb543 pisze:Jak zapisać tą liczbe niepodzielną przez 4?
Nic nie rozpisujesz, tylko liczysz piątki.damianb543 pisze: a w 3 jakby było \(\displaystyle{ 1000!}\) to jak mam niby to rozpisać?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
na maturze nie bedzie tegoKrolKubaV pisze:W 3 skorzystaj z lematu z zadania 31.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
Po co? To się liczy na palcach.KrolKubaV pisze:W 3 skorzystaj z lematu z zadania 31.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
Jak na palcach? \(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9... \cdot 30 \cdot 100}\) i np w 8 mam 3 dwójki w 30 masz 5 i 6Jan Kraszewski pisze:Po co? To się liczy na palcach.KrolKubaV pisze:W 3 skorzystaj z lematu z zadania 31.
JK
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, o 16:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
Dlatego trzeba to robić systematycznie. W rozkładzie co piątej liczby jest piątka, a w rozkładzie co dwudziestej piątej są dwie piątki. Oczywiście w żadnym rozkładzie nie ma trzech piątek. Teraz to nawet palce nie są potrzebne, można w pamięci...
A dwójek jest zawsze więcej niż piątek.
JK
A dwójek jest zawsze więcej niż piątek.
JK
- KrolKubaV
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 10 wrz 2016, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
No tak, tu mozna spokojnie policzyć na palcach, ale ważne, żeby tok rozumowania był poprawny, a czemu czasem sobie lekko zycia nie ułatwić? (Chociaż przyznaje, w takich przypadkach policzenie "na palcach" jest tak samo efektywne jak skorzystanie z lematu)
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Uzasadnij że liczby naturalnej parzystej
Nie sądzę, żeby dla osoby mniej biegłej zastosowanie lematu było ułatwieniem, bo samo jego sformułowanie ją odrzuci. Lepiej od szczegółu do ogółu, czyli zrozumieć jak to działa na przykładach, a potem ew. uogólniać.
JK
JK