Czy wyrażenie przyjmuje skończone wartości

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Czy wyrażenie przyjmuje skończone wartości

Post autor: matemix »

Czy wyrażenie:

\(\displaystyle{ \frac {2^{\frac {x}{x-1}}-1} {2^{\frac {x+y}{x-1}}-3^{\frac {y}{x-1}}}}\)

może przyjmować dowolnie duże wartości? \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są liczbami naturalnymi.
ODPOWIEDZ