Witam, mam problem z opracowanie jakoegoś sposobu/algorytmu na szybkie wyliczenie modulo z jakiejś liczby.
Muszę to szybko policzyć. Dostaję ciag liczb, np.: 60,32,88 i itd.
np. 19 mod 7 = 5
Bardzo proszę o pomoc.
Jak liczyć modulo
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Jak liczyć modulo
szybko policzyć samemu czy algorytm? tak czy siak może coś takiego prostego:
\(\displaystyle{ a \mod b =a-b \lfloor \frac{a}{b}\rfloor}\)
Gdzie \(\displaystyle{ \lfloor \frac{a}{b}\rfloor}\) to cześć całkowita ilorazu.
\(\displaystyle{ a \mod b =a-b \lfloor \frac{a}{b}\rfloor}\)
Gdzie \(\displaystyle{ \lfloor \frac{a}{b}\rfloor}\) to cześć całkowita ilorazu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 lis 2018, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: co ja tu robię
Re: Jak liczyć modulo
scyth ratujesz mi życie, piszę w tym roku maturę z informatyki i wreszcie nauczyłem się to liczyć, dzięki
dam znać w czerwcu czy si dostałem na politechnikę czy nie.
dam znać w czerwcu czy si dostałem na politechnikę czy nie.