Problem z mod - jak je rozwiązywać
Problem z mod - jak je rozwiązywać
Witam wszystkich, odświeżam sobie w wiedzę z zakresu MD i mam problem z poniższymi zadaniami, nie mogę sobie przypomnieć metod rozwiązywania tego typu zadań, proszę o pomoc.
1. Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ (-6) \mod 4}\)
2. Ile liczb naturalnych z przedziału otwartego \(\displaystyle{ (100, 1000)}\) można zapisać cyframi nieparzystymi? Wiem że tutaj wynik będzie \(\displaystyle{ 125}\) ale metoda sprawdzania wszystkich kombinacji jest czasochłonna.
1. Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ (-6) \mod 4}\)
2. Ile liczb naturalnych z przedziału otwartego \(\displaystyle{ (100, 1000)}\) można zapisać cyframi nieparzystymi? Wiem że tutaj wynik będzie \(\displaystyle{ 125}\) ale metoda sprawdzania wszystkich kombinacji jest czasochłonna.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2017, o 16:01 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak lateXa.
Powód: Brak lateXa.
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Problem z mod - jak je rozwiązywać
1. Podziel \(\displaystyle{ -6}\) przez \(\displaystyle{ 4}\) i zobacz, jaka Ci wyjdzie reszta. To będzie wynik.
2. Rozważ przypadki. To znaczy pierwsza cyfra to może być \(\displaystyle{ 1, 3, 5, 7, 9}\) druga i trzecia tak samo. Więc wszystkich liczb takiej postaci jest?...
2. Rozważ przypadki. To znaczy pierwsza cyfra to może być \(\displaystyle{ 1, 3, 5, 7, 9}\) druga i trzecia tak samo. Więc wszystkich liczb takiej postaci jest?...
Problem z mod - jak je rozwiązywać
ok, wyszło \(\displaystyle{ 1,5}\) czyli z tego co pamiętam to daje co całości czyli \(\displaystyle{ 2}\). Już zapytam w tym temacie, a jak podejść do takiego przykładu?
\(\displaystyle{ F(n)= \sum_{k=1}^{7}(-1) ^{\left\lfloor \frac{гn}{k} \right\rfloor } \lfloor n \mod k=0\rceil}\) dla \(\displaystyle{ n=7}\)
\(\displaystyle{ F(n)= \sum_{k=1}^{7}(-1) ^{\left\lfloor \frac{гn}{k} \right\rfloor } \lfloor n \mod k=0\rceil}\) dla \(\displaystyle{ n=7}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2017, o 17:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Problem z mod - jak je rozwiązywać
Co to w ogóle za wzór?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2017, o 21:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: w ogóle.
Powód: Poprawa wiadomości: w ogóle.
Problem z mod - jak je rozwiązywać
to jest zadanie do wykonania, polecenie to "Wyznacz wartość wyrażenia" i proszę o pomoc w rozwiązaniu tego
Nie mogę jeszcze dojść dlaczego w takim zadaniu: "Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 6 \mod(-4)}\) odpowiedź będzie \(\displaystyle{ -2}\). Mi wychodzi \(\displaystyle{ 2}\) zgodnie z tymi wzorami co poniżej, chyba że źle stosuję
Jeśli \(\displaystyle{ a = 7 \ oraz \ d = 3, to \ q = 2 \ oraz \ r = 1, \ gdyz \ 7=2\cdot 3 + 1}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a = 7 \ oraz \ d = -3, to \ q = -2 \ oraz \ r = 1, \ gdyz \ 7=(-2)\cdot (-3) + 1}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a = -7 \ oraz \ d = 3, to \ q = -3 \ oraz \ r = 2, \ gdyz \ 7=(-3)\cdot 3 + 2}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a = -7 \ oraz \ d = -3, to \ q = 3 \ oraz \ r = 2, \ gdyz \ 7=3\cdot (-3) + 2}\)
Nie mogę jeszcze dojść dlaczego w takim zadaniu: "Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 6 \mod(-4)}\) odpowiedź będzie \(\displaystyle{ -2}\). Mi wychodzi \(\displaystyle{ 2}\) zgodnie z tymi wzorami co poniżej, chyba że źle stosuję
Jeśli \(\displaystyle{ a = 7 \ oraz \ d = 3, to \ q = 2 \ oraz \ r = 1, \ gdyz \ 7=2\cdot 3 + 1}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a = 7 \ oraz \ d = -3, to \ q = -2 \ oraz \ r = 1, \ gdyz \ 7=(-2)\cdot (-3) + 1}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a = -7 \ oraz \ d = 3, to \ q = -3 \ oraz \ r = 2, \ gdyz \ 7=(-3)\cdot 3 + 2}\)
Jeśli \(\displaystyle{ a = -7 \ oraz \ d = -3, to \ q = 3 \ oraz \ r = 2, \ gdyz \ 7=3\cdot (-3) + 2}\)
Problem z mod - jak je rozwiązywać
ok, a można poprosić po kolei sposób rozwiązania, czemu \(\displaystyle{ 6 \mod \ (-4)}\) jest \(\displaystyle{ -2}\) a nie \(\displaystyle{ 2}\)?
Problem z mod - jak je rozwiązywać
ok, już w międzyczasie załapałem, a jak jeszcze wyznaczyć wartość tego wyrażenia?
\(\displaystyle{ F(n)= \sum_{k=1}^{7}(-1) ^{\left\lfloor \frac{гn}{k} \right\rfloor } \lfloor n \mod k=0\rceil}\) dla \(\displaystyle{ n =7}\)
\(\displaystyle{ F(n)= \sum_{k=1}^{7}(-1) ^{\left\lfloor \frac{гn}{k} \right\rfloor } \lfloor n \mod k=0\rceil}\) dla \(\displaystyle{ n =7}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2017, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.