witam.
Czy istnieje wzór na wyliczenie z ilu cyfr składa się okres liczby RSA. Zakładam że znany jest jej rozkład.
Jeżeli tak, to proszę o link, chciałbym go porównać ze swoim.
obliczyłem że dla liczby RSA-100:
1522605027922533360535618378132637429718068114961380688657908494580122963258952897654000350692006139
okres wynosi:
380651256980633340133904594533159357429517028740325654684755157506292367662726172639439142563910970
lub jest jej wielokrotnością.
Jeżeli ktoś potrafi to zweryfikować, byłbym wdzięczny.
okresowość liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 paź 2016, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pzn
- Podziękował: 3 razy
okresowość liczby
bakala12, Zapewne chodzi tu o szyfrowanie RSA, ale nie wydaje mi się aby istniał jakikolwiek wzór i aby kiedykolwiek powstał, który pozwoli ci to określić dla dowolnych danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
okresowość liczby
Teoria liczb to moje hobby od pewnego czasu, a z językiem matematyczny jestem na bakier. Jeżeli chodzi o okres liczby RSA to wyjaśniam:
liczby użyte do szyfrowania asymetrycznym algorytmem RSA to dwie różne i duże liczby pierwsze, iloczyn tych liczb daje liczbę N, a moje pytanie brzmiało
"Czy istnieje wzór na wyliczenie z ilu cyfr składa się okres liczby RSA. Zakładam że znany jest jej rozkład."
np:
p=\(\displaystyle{ 127}\)
q=\(\displaystyle{ 211}\)
N=\(\displaystyle{ 26797}\)
\(\displaystyle{ 127}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 211}\)=\(\displaystyle{ 26797}\)
poniżej okres N=26797
czyli okres N=26797 wynosi 210
jako że liczba jest mała łatwo obliczyć jej okres. Co jednak gdy liczba N jest bardzo duża, a takie są używane w do szyfrowania asymetrycznym algorytmem RSA.
Zgodnie z moją hipotezą znajomość okresu liczby N jest równoważna z jej faktoryzacją.-- 23 sty 2017, o 10:08 --Znalazłem w sieci ciekawy artykuł na ten temat.
qwertghjio wzoru dla dowolnych danych pewnie nie ma, ale dla liczb mających w swym rozkładzie tylko dwa dzielniki pierwsze,wzór jak najbardziej istnieje.
Czy ktoś wie jaka organizacja rozkłada te liczby na czynniki pierwsze?
liczby użyte do szyfrowania asymetrycznym algorytmem RSA to dwie różne i duże liczby pierwsze, iloczyn tych liczb daje liczbę N, a moje pytanie brzmiało
"Czy istnieje wzór na wyliczenie z ilu cyfr składa się okres liczby RSA. Zakładam że znany jest jej rozkład."
np:
p=\(\displaystyle{ 127}\)
q=\(\displaystyle{ 211}\)
N=\(\displaystyle{ 26797}\)
\(\displaystyle{ 127}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ 211}\)=\(\displaystyle{ 26797}\)
poniżej okres N=26797
Ukryta treść:
jako że liczba jest mała łatwo obliczyć jej okres. Co jednak gdy liczba N jest bardzo duża, a takie są używane w do szyfrowania asymetrycznym algorytmem RSA.
Zgodnie z moją hipotezą znajomość okresu liczby N jest równoważna z jej faktoryzacją.-- 23 sty 2017, o 10:08 --Znalazłem w sieci ciekawy artykuł na ten temat.
qwertghjio wzoru dla dowolnych danych pewnie nie ma, ale dla liczb mających w swym rozkładzie tylko dwa dzielniki pierwsze,wzór jak najbardziej istnieje.
Czy ktoś wie jaka organizacja rozkłada te liczby na czynniki pierwsze?