Prosiłbym o sprawdzenie czy poniższy dowód jest poprawny:
\(\displaystyle{ 5|p^2 \Rightarrow 5|p}\), gdzie \(\displaystyle{ p=\left\{p \in N:p>1 \right\}}\)
Więc żeby implikacja była prawdziwa, następnik musi być prawdziwy.
Jeśli \(\displaystyle{ 5|p}\), to \(\displaystyle{ p}\) możemy rozłożyć na czynniki pierwsze i zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ p=a _{1} \cdot a _{2} \cdot...\cdot a_{k}}\)
Jeśli \(\displaystyle{ 5}\) oraz każdy wyraz \(\displaystyle{ a_{i}}\) jest liczbą pierwszą, przynajmniej jeden z wyrazów \(\displaystyle{ a}\) musi być równy \(\displaystyle{ 5}\), żeby warunek \(\displaystyle{ 5|p}\) był prawdziwy.
W przeciwnym wypadku \(\displaystyle{ (p,a)=1}\) dla każdego \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ p}\) więc \(\displaystyle{ p \nmid 5}\).
Jeśli którykolwiek z wyrazów \(\displaystyle{ a=5}\) to \(\displaystyle{ 5|p^2}\) a co za tym idzie \(\displaystyle{ 5|p}\), co należało wykazać.
Dowód twierdzenia dotyczącego podzielności
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 sty 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Dowód twierdzenia dotyczącego podzielności
Ostatnio zmieniony 10 sty 2017, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Dowód twierdzenia dotyczącego podzielności
Zapis \(\displaystyle{ p=\left\{p \in N:p>1 \right\}}\) jest całkowicie niepoprawny. Napisałeś tutaj, że \(\displaystyle{ p}\) jest zbiorem, to co, potem orzekasz o podzielności zbioru przez \(\displaystyle{ 5}\)?
Ogólnie dowód jest do niczego, nawet nie widzę w nim żadnej właściwej myśli (chyba że czegoś nie zrozumiałem). Nie chcę się znęcać i drwić linijka po linijce, więc dam wskazówkę do innego podejścia:
jeśli \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ p^2}\) dla pewnego \(\displaystyle{ p \in \NN}\), to
\(\displaystyle{ 5}\) występuje z dodatnim wykładnikiem w rozkładzie \(\displaystyle{ p^2}\) na czynniki pierwsze.
Zauważ następnie, że w rozkładzie \(\displaystyle{ p^2}\) na czynniki pierwsze wszystkie wykładniki są liczbami parzystymi.
Ogólnie dowód jest do niczego, nawet nie widzę w nim żadnej właściwej myśli (chyba że czegoś nie zrozumiałem). Nie chcę się znęcać i drwić linijka po linijce, więc dam wskazówkę do innego podejścia:
jeśli \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ p^2}\) dla pewnego \(\displaystyle{ p \in \NN}\), to
\(\displaystyle{ 5}\) występuje z dodatnim wykładnikiem w rozkładzie \(\displaystyle{ p^2}\) na czynniki pierwsze.
Zauważ następnie, że w rozkładzie \(\displaystyle{ p^2}\) na czynniki pierwsze wszystkie wykładniki są liczbami parzystymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 sty 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Dowód twierdzenia dotyczącego podzielności
No faktycznie ten zapis to fatalna pomyłka, naprawdę nie to miałem na myśli. Zamierzałem tam dać należy zamiast jest równe, co też by mogłoby być nie do końca jak powinno jak podejrzewam.
No więc skoro wiadomo że dla rozkładu \(\displaystyle{ p^2}\) na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ 5}\) ma wykładnik większy od zera, oraz wszystkie wykładniki są parzyste to:
\(\displaystyle{ p^2=5 ^{2n}\cdot b^2}\) , gdzie \(\displaystyle{ b}\) to iloczyn pozostałych czynników rozkładu oraz \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2n}\cdot b^2=5l}\) gdzie \(\displaystyle{ l \in Z}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2n-1}\cdot b^2=l}\) więc \(\displaystyle{ 5|p^2}\)
pierwiastkując \(\displaystyle{ p^2}\) mamy:
\(\displaystyle{ p=\sqrt{(5 ^{n})^2\cdot b^2}}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{n}\cdot b=5m}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{n-1}\cdot b=m}\) więc \(\displaystyle{ 5|p}\)
Czy tak będzie lepiej ?
No więc skoro wiadomo że dla rozkładu \(\displaystyle{ p^2}\) na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ 5}\) ma wykładnik większy od zera, oraz wszystkie wykładniki są parzyste to:
\(\displaystyle{ p^2=5 ^{2n}\cdot b^2}\) , gdzie \(\displaystyle{ b}\) to iloczyn pozostałych czynników rozkładu oraz \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2n}\cdot b^2=5l}\) gdzie \(\displaystyle{ l \in Z}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2n-1}\cdot b^2=l}\) więc \(\displaystyle{ 5|p^2}\)
pierwiastkując \(\displaystyle{ p^2}\) mamy:
\(\displaystyle{ p=\sqrt{(5 ^{n})^2\cdot b^2}}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{n}\cdot b=5m}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{n-1}\cdot b=m}\) więc \(\displaystyle{ 5|p}\)
Czy tak będzie lepiej ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Dowód twierdzenia dotyczącego podzielności
Akurat wtedy byłoby OK.Zamierzałem tam dać należy zamiast jest równe, co też by mogłoby być nie do końca jak powinno jak podejrzewam.
Tak będzie zdecydowanie lepiej.
żeby to stwierdzić, nie trzeba było wykonywać żadnego dzielenia, ale poza tym nie mam większych zastrzeżeń.\(\displaystyle{ 5 ^{2n}\cdot b^2=5l gdzie l \in Z}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2n-1}\cdot b^2=l}\) więc \(\displaystyle{ 5|p^2}\)
A spotkałeś się ogólnie z jakimiś stwierdzeniami o rozkładzie na czynniki pierwsze? Czy rozumiesz, dlaczego w rozkładzie kwadratu liczby całkowitej na czynniki pierwsze wszystkie wykładniki są parzyste?
EDIT: "lepiej", a nie żadne "klepiej", dziękuję Panu Kraszewskiemu za zauważenie tej literówki.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2017, o 21:09 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 sty 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Dowód twierdzenia dotyczącego podzielności
No więc jeśli rozłożymy na czynniki pierwsze dowolną liczbę \(\displaystyle{ p \in N}\), to każdy czynnik możemy przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a^n}\) w zależności ile razy w rozkładzie występuje. Teraz podnosząc rozkład \(\displaystyle{ p}\) do kwadratu, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a _{1} ^{k^{2}} \cdot a _{2} ^{l^{2}} \cdot ... \cdot a _{n} ^{m^{2}}}\) co daje
\(\displaystyle{ a _{1} ^{2k} \cdot a _{2} ^{2l} \cdot ... \cdot a _{n} ^{2m}}\) gdzie\(\displaystyle{ k,l,m \in N}\)
\(\displaystyle{ 2k, 2l, 2m}\) to z definicji liczba parzysta.
Nie jestem dobry w te klocki, a przygodę z teorią liczb dopiero zaczynam. Dzięki za radę, nie wgniecenie mnie w ziemię i oszczędzenie upokorzenia przez przemilczenie moich wcześniejszych wypocin
\(\displaystyle{ a _{1} ^{k^{2}} \cdot a _{2} ^{l^{2}} \cdot ... \cdot a _{n} ^{m^{2}}}\) co daje
\(\displaystyle{ a _{1} ^{2k} \cdot a _{2} ^{2l} \cdot ... \cdot a _{n} ^{2m}}\) gdzie\(\displaystyle{ k,l,m \in N}\)
\(\displaystyle{ 2k, 2l, 2m}\) to z definicji liczba parzysta.
Nie jestem dobry w te klocki, a przygodę z teorią liczb dopiero zaczynam. Dzięki za radę, nie wgniecenie mnie w ziemię i oszczędzenie upokorzenia przez przemilczenie moich wcześniejszych wypocin