Równanie w liczbach całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Lavida21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 paź 2015, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie w liczbach całkowitych

Post autor: Lavida21 »

3x+4y=7
Rozwiąż w liczbach całkowitych.
Jak się za to zabrać?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie w liczbach całkowitych

Post autor: Premislav »

Ja bym to zapisał w równoważnej postaci:
\(\displaystyle{ 3(x-1)+4(y-1)=0}\)

Stąd łatwo widać jedno rozwiązanie: \(\displaystyle{ (x,y)=(1,1)}\), a dalej wystarczy zauważyć, że
jeśli \(\displaystyle{ (x,y)}\) jest rozwiązaniem, to \(\displaystyle{ (x+4t,y-3t)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t \in \ZZ}\) też jest rozwiązaniem.
ODPOWIEDZ