Skomplikowany układ równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mrci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2016, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Skomplikowany układ równań

Post autor: mrci »

Hej Szukam pomocy w rozwiązaniu układu równań. Na pierwszy rzut oka wydaje się prosty, ale później trochę sie stackuje :/ Z góry dzięki za pomoc

\(\displaystyle{ \begin{cases} a\sqrt{(c -6)^{2} + 8 } = (6-9 \sqrt{ \frac{2}{13} })c \\ c = \frac{a^{2}}{9\sqrt{ \frac{2}{13}} } \end{cases}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Skomplikowany układ równań

Post autor: a4karo »

Po prostu wstaw drugie do pierwszego. Jedno \(\displaystyle{ a}\) się uprości (oczywiście rozwiązanie \(\displaystyle{ a=c=0}\) widzisz), podnieś do kwadratu i już.

Nawet współczynnik przy \(\displaystyle{ a}\) będzie "przyzwoity"
ODPOWIEDZ