wykazanie że liczba jest złożona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ruahyin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Yakushima
Podziękował: 80 razy

wykazanie że liczba jest złożona

Post autor: Ruahyin »

Wykaż, że dla każdej całkowitej liczby \(\displaystyle{ n}\), liczba \(\displaystyle{ 9 ^{n}(9 ^{n}+1)+1}\) jest złożona.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

wykazanie że liczba jest złożona

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ (9^n)^2+9^n+1=(9^n+1)^2-9^n=(9^n+1)^2-(3^n)^2=(9^n+1+3^n)(9^n+1-3^n)}\)

PS
Sądzę, że w treści jest mowa o naturalnym dodatnim, a nie całkowitym, \(\displaystyle{ n}\).
ODPOWIEDZ