Udowodnienie rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Udowodnienie rownania
Liczby \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) są pierwsze i różne od siebie. Wykaż że \(\displaystyle{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} + \frac{1}{d}}\) nie jest naturalne.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2016, o 19:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Udowodnienie rownania
Na początku zauważ, że jeżeli żadna z tych liczb nie jest równa \(\displaystyle{ 2}\) to wartość tego wyrażenia jest mniejsza niż \(\displaystyle{ 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Yakushima
- Podziękował: 80 razy
Udowodnienie rownania
Zahion, a jak dojść do tego , że jesli żadna nie jest równa 2 to liczba jest mniejsza od jeden? Bo da jednej równej 2 wykazałam po kilku przekształceń z parzystosci.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Udowodnienie rownania
To proste:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}+ \frac{1}{5}+ \frac{1}{7}+ \frac{1}{11}< \frac{1}{3}+\frac 1 5+\frac 1 5+\frac 1 5=\frac 1 3+\frac 3 5<1}\), a liczby \(\displaystyle{ 3,5,7,11}\) są najmniejszymi parami różnymi liczbami pierwszymi, z których żadna nie jest równa \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}+ \frac{1}{5}+ \frac{1}{7}+ \frac{1}{11}< \frac{1}{3}+\frac 1 5+\frac 1 5+\frac 1 5=\frac 1 3+\frac 3 5<1}\), a liczby \(\displaystyle{ 3,5,7,11}\) są najmniejszymi parami różnymi liczbami pierwszymi, z których żadna nie jest równa \(\displaystyle{ 2}\).