Równanie z różnicą kwadratów

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ruahyin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Yakushima
Podziękował: 80 razy

Równanie z różnicą kwadratów

Post autor: Ruahyin »

Wyznacz wszystkie pary dodatnich liczb całkowitych (x,y) spełniające równanie \(\displaystyle{ x^{8}- y^{8}=6305}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Równanie z różnicą kwadratów

Post autor: a4karo »

Rozłóż obie strony na czynniki
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Równanie z różnicą kwadratów

Post autor: kinia7 »

\(\displaystyle{ x^8-y^8=}\)
\(\displaystyle{ =(x^4-y^4)(x^4+y^4)=}\)
\(\displaystyle{ =(x^2-y^2)(x^2+y^2)(x^4+y^4)=}\)
\(\displaystyle{ =(x-y) \cdot (x+y) \cdot (x^2+y^2) \cdot (x^4+y^4)}\)

\(\displaystyle{ 6305=1 \cdot 5 \cdot 13 \cdot 97}\)
ODPOWIEDZ