Calkowitosc liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ruahyin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Yakushima
Podziękował: 80 razy

Calkowitosc liczby

Post autor: Ruahyin »

Zbadaj czy liczba jest całkowita.
\(\displaystyle{ \frac{1 ^{2000} +2 ^{2001}+3 ^{2002} }{1+2+3}}\)
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Calkowitosc liczby

Post autor: dec1 »

Ponieważ \(\displaystyle{ 2^{2001} \equiv 2\pmod{6}}\) i \(\displaystyle{ 3^{2002} \equiv 3 \pmod{6}}\), liczba ta jest całkowita.
Ruahyin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 25 kwie 2016, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Yakushima
Podziękował: 80 razy

Calkowitosc liczby

Post autor: Ruahyin »

A jakiś inny sposób bez kongruencji??
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Calkowitosc liczby

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ 1 ^{2000} +2 ^{2001}+3 ^{2002} = \left( 2^{2001} + 1\right) + 3^{2002} = \left( 2+1\right)\left( 2^{2000} - 2^{1999} + ... + 1\right) + 3^{2002} = 3\left( \left( 2^{2000} - 2^{1999} \right) + ... + \left( 2^{2} - 2\right) + \left( 1 + 3^{2001}\right) \right)}\)
Zauważ, że wyrażenie w nawiasie jest parzyste.
ODPOWIEDZ