Oblicz pierwiastek

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: xxDorianxx »

Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt{(1- \sqrt{2} ) ^{2} } + \sqrt{2}}\)
Mi wychodzi 1 a wynik powinien być inny...
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ \sqrt{(1- \sqrt{2} ) ^{2} }=\left| 1-\sqrt2\right| =\sqrt2-1}\)
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: xxDorianxx »

Czemu jest wartość bezwzględna?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 23:59 przez xxDorianxx, łącznie zmieniany 2 razy.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: kalwi »

A czemu ma nie być?
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=\left| x\right|}\)
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: xxDorianxx »

Nie wiedziałem że jest taki wzór w gimnazjum tego nie ma :/
ODPOWIEDZ