Czy da się obliczyć
\(\displaystyle{ c=10^{7}\pmod {15}}\)
multiplikatywne działanie
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 26 sty 2016, o 18:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
multiplikatywne działanie
Ostatnio zmieniony 19 lis 2016, o 21:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
multiplikatywne działanie
Da się. Np. skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ 100\mod 15=\dots}\). Tytuł tematu jest wskazówką do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 26 sty 2016, o 18:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
multiplikatywne działanie
Czyli rozwiązanie to mogę rozpisać jako \(\displaystyle{ 10^{7}\pmod{15}=10^{1+2+4}\pmod{15}=10?}\)
Pytam, ponieważ dotychczas mnożenie modulo \(\displaystyle{ n}\) robiłam na zbiorach \(\displaystyle{ \ZZ^{*n}}\)
Pytam, ponieważ dotychczas mnożenie modulo \(\displaystyle{ n}\) robiłam na zbiorach \(\displaystyle{ \ZZ^{*n}}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2016, o 21:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.