Podzielność z sześcianami
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Podzielność z sześcianami
Dla jakich \(\displaystyle{ m, n}\); \(\displaystyle{ n^3-1}\) dzieli sie przez \(\displaystyle{ m}\) a \(\displaystyle{ m^3-1}\) dzieli sie przez \(\displaystyle{ n}\) ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podzielność z sześcianami
Na pewno spełnia
\(\displaystyle{ m=n^2+n+1=n(n+1)+1}\)
bo
\(\displaystyle{ n^3-1=(n-1)(n^2+n+1)=(n-1)m\\
m^3-1=(n(n+1)+1)^3-1=n^3(n+1)^3+3n^2(n+1)^2+3n(n+1)+1-1=\\=n(n^2(n+1)^3+3n(n+1)^2+3(n+1))}\)
choć może są i inne rozwiązania, np:
\(\displaystyle{ n=4,m=9}\)
\(\displaystyle{ m=n^2+n+1=n(n+1)+1}\)
bo
\(\displaystyle{ n^3-1=(n-1)(n^2+n+1)=(n-1)m\\
m^3-1=(n(n+1)+1)^3-1=n^3(n+1)^3+3n^2(n+1)^2+3n(n+1)+1-1=\\=n(n^2(n+1)^3+3n(n+1)^2+3(n+1))}\)
choć może są i inne rozwiązania, np:
\(\displaystyle{ n=4,m=9}\)