Mam takie dziwne zadanie, za które nie wiem nawet jak się zabrać.
Otóż mam pokazać, że istnieje taka liczba \(\displaystyle{ k\in\mathbb{N}}\), że \(\displaystyle{ 2^{k}}\) zaczyna się "moim numerem telefonu" (pierwsze dziewięć cyfr liczby \(\displaystyle{ 2^{k}}\)). Czy to oznacza, że dla dużych \(\displaystyle{ k}\) mamy tu aż taką dowolność (na przykład na pierwszych 9 miejscach są same "9", albo 989 878 686 itd.?)
Proszę o pomoc
liczba z numerem telefonu
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
liczba z numerem telefonu
Mam pytanie do tego artykułu. Mianowicie jest tam napisane, że jak już mamy zapis:
\(\displaystyle{ 7 \cdot 10^{k}<2^{n}<8 \cdot 10^{k}}\), teraz logarytmujemy i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ k+\log_{10}7<n\log_{10}2<k+\log_{10}8}\). Jest teraz napisane, że \(\displaystyle{ k}\) jest równe \(\displaystyle{ \left[ n\log_{10}2\right]}\). Dlaczego?
Przecież \(\displaystyle{ \log_{10}7<n\log_{10}2 - \left[ n\log_{10}2\right] <\log_{10}8}\) nie jest prawdą dla każdego \(\displaystyle{ n}\)?
\(\displaystyle{ 7 \cdot 10^{k}<2^{n}<8 \cdot 10^{k}}\), teraz logarytmujemy i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ k+\log_{10}7<n\log_{10}2<k+\log_{10}8}\). Jest teraz napisane, że \(\displaystyle{ k}\) jest równe \(\displaystyle{ \left[ n\log_{10}2\right]}\). Dlaczego?
Przecież \(\displaystyle{ \log_{10}7<n\log_{10}2 - \left[ n\log_{10}2\right] <\log_{10}8}\) nie jest prawdą dla każdego \(\displaystyle{ n}\)?
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
liczba z numerem telefonu
\(\displaystyle{ k\in \mathbb{N}}\)Yelon pisze:
\(\displaystyle{ k+\log_{10}7<n\log_{10}2<k+\log_{10}8}\). Jest teraz napisane, że \(\displaystyle{ k}\) jest równe \(\displaystyle{ \left[ n\log_{10}2\right]}\). Dlaczego?
\(\displaystyle{ \log_{10}7<1\ \ \wedge\ \ \log_{10}8<1}\)
czyli
\(\displaystyle{ n\log_{10}2=k+a}\), gdzie \(\displaystyle{ \log_{10}7<a<\log_{10}8\ \ \Rightarrow \ \ \lfloor n\log_{10}2\rfloor=k}\)