Układy równań modulo

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Układy równań modulo

Post autor: ooolllaaa8883 »

Który z układów równań na pewno ma rozwiązanie? Odpowiedź uzasadnij. Rozwiąż, o ile to możliwe, drugi z nich.

1) \(\displaystyle{ \begin{cases} x=2\pmod{5} \\ x=7\pmod{16} \end{cases}}\)

2) \(\displaystyle{ \begin{cases} x=2\pmod{5} \\ x=7\pmod{15} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Układy równań modulo

Post autor: arek1357 »

w drugim masz:

\(\displaystyle{ x=7+15l}\) takie rozwiązanie

a pierwsze sobie sama policz.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Układy równań modulo

Post autor: ooolllaaa8883 »

w jaki sposób rozwiązuje się tego typu układy równań?
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Układy równań modulo

Post autor: Chewbacca97 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod {5} /\cdot 3\\ x \equiv 7 \pmod {15} \end{cases} \\ \begin{cases} 3x \equiv 6 \pmod{15} \\ x \equiv 7 \pmod {15} \end{cases}}\)

Odejmujemy stronami:

\(\displaystyle{ 2x \equiv -1 \equiv 14 \pmod{15} \\ x \equiv 7 \pmod{15}}\)

I otrzymujemy: \(\displaystyle{ x = 7 + 15k}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in \mathbb{Z}}\).

Drugi przykład rozwiąż analogicznie.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Układy równań modulo

Post autor: ooolllaaa8883 »

a odbiegając od zadania, można wykonać takie działanie?
\(\displaystyle{ 2y=-6(mod7) \Rightarrow y=-3(mod7)}\)
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Układy równań modulo

Post autor: Chewbacca97 »

Tak, \(\displaystyle{ 2y \equiv -6 \equiv 1 \pmod{7} \Rightarrow y \equiv -3 \equiv 4\pmod{7}}\).
ODPOWIEDZ