udowodnij że liczba jest zlożona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: ooolllaaa8883 »

Niech \(\displaystyle{ c = a ^{2} + 4b ^{4}}\), gdzie a,b są liczbami naturalnymi różnymi od 1. Pokaż, że c jest liczbą złożoną.
szw1710

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: szw1710 »

Dla \(\displaystyle{ a=3, b=2}\) mamy liczbę \(\displaystyle{ c=73}\). Czy to liczba złożona?

Jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest parzysta, to liczba \(\displaystyle{ c}\) jest złożona, co łatwo widać.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: ooolllaaa8883 »

jak to udowodnić?
szw1710

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: szw1710 »

Tezę zawartą w drugim zdaniu? Jaka jest liczba \(\displaystyle{ a^2}\), jeśli liczba \(\displaystyle{ a}\) jest parzysta?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: a4karo »

ooolllaaa8883 pisze:jak to udowodnić?
Nie trzeba. Wystarczy popatrzeć.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: ooolllaaa8883 »

rozumiem już o co chodzi tylko nie bardzo wiem jak to matematycznie zapisac
szw1710

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: szw1710 »

Więc spróbuj - pomożemy poprawić.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: ooolllaaa8883 »

a jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest nieparzysta to jak udowodnić że \(\displaystyle{ c}\) będzie złożona?
szw1710

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: szw1710 »

Podałem przecież przykład, że to nieprawda. Sprawdź czy wzór, jakim określasz \(\displaystyle{ c}\), jest poprawnie przepisany.
ooolllaaa8883
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: ooolllaaa8883 »

sam przyklad jeszcze nie jest dowodem
poprawnie
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: Mruczek »

Owszem nie jest dowodem.
Ba, jest nawet od niego mocniejszy - jest kontrprzykładem, który dowodzi tego, że to co chcesz udowodnić nie zachodzi - teza jest fałszywa, czyli zadanie jest błędne.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: bakala12 »

ooolllaaa8883, Twoja teza jest nieprawdziwa. Nie ma czego dowodzić. Zapytam tylko czy nie powinno być \(\displaystyle{ a^{4}+4b^{4}}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

udowodnij że liczba jest zlożona

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ (a^2-2 a b+2 b^2) (a^2+2 a b+2 b^2)}\)
ODPOWIEDZ