Dowód niewymierności
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
Dowód niewymierności
Udowodnić, że \(\displaystyle{ 5\arctan (\sqrt{5})}\) jest niewymierne.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2016, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dowód niewymierności
Oczywiście wystarczy udowodnić niewymierność liczby \(\displaystyle{ 2 \arctan(\sqrt{5})}\), bo iloczyn liczby wymiernej różnej od zera i liczby niewymiernej jest niewymierny.
Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha=\arctan(\sqrt{5}),}\) to
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha= \frac{5}{6}, \cos^2 \alpha=\frac 1 6}\) i \(\displaystyle{ \cos(2\alpha)=-\frac 2 3}\).
I teraz hardkorowy lemat: jedyną liczbą \(\displaystyle{ w \in \QQ}\), dla której także \(\displaystyle{ \cos w \in \QQ}\), jest \(\displaystyle{ w=0}\).
Dowód jest do wyszperania np. gdzieś tu:
Rzecz jasna, to rozwiązanie to taki nieśmieszny żart, chętnie zobaczę coś ładnego.
Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha=\arctan(\sqrt{5}),}\) to
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha= \frac{5}{6}, \cos^2 \alpha=\frac 1 6}\) i \(\displaystyle{ \cos(2\alpha)=-\frac 2 3}\).
I teraz hardkorowy lemat: jedyną liczbą \(\displaystyle{ w \in \QQ}\), dla której także \(\displaystyle{ \cos w \in \QQ}\), jest \(\displaystyle{ w=0}\).
Dowód jest do wyszperania np. gdzieś tu:
Kod: Zaznacz cały
https://books.google.pl/books?id=ov-IlIEo47cC&pg=PA17&source=gbs_toc_r&redir_esc=y&hl=pl#v=onepage&q&f=false
Rzecz jasna, to rozwiązanie to taki nieśmieszny żart, chętnie zobaczę coś ładnego.