Liczby niewymierne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matfiz100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 wrz 2016, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Liczby niewymierne

Post autor: matfiz100 »

Jaka jest kolejna liczba niewymierna po \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)? Czy istnieje kolejność liczb niewymiernych?
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Liczby niewymierne

Post autor: Cytryn »

Wydaje mi się, że nie ma kolejnej liczby: wszystkie \(\displaystyle{ \sqrt 2 + \frac 1 n}\) są większe od pierwiastka z dwóch i żadna nie jest najmniejsza.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Liczby niewymierne

Post autor: Mruczek »

Zbiór liczb niewymiernych jest zbiorem nieprzeliczalnym, dlatego nie można wskazać kolejnej liczby niewymiernej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22209
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liczby niewymierne

Post autor: a4karo »

Mruczek pisze:Zbiór liczb niewymiernych jest zbiorem nieprzeliczalnym, dlatego nie można wskazać kolejnej liczby niewymiernej.
Jedno z drugim nie ma nic współnego.

Zbiór liczb wymiernych jest przeliczalny, a nie ma "kolejnej liczby wymiernej", a każdy zbiór nieprzeliczalny da się tak uporządkować, żeby każdy element miał następcę
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34276
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Liczby niewymierne

Post autor: Jan Kraszewski »

Mruczek pisze:Zbiór liczb niewymiernych jest zbiorem nieprzeliczalnym, dlatego nie można wskazać kolejnej liczby niewymiernej.
Zbiór liczb niewymiernych jest zbiorem gęstym, dlatego nie można wskazać kolejnej liczby niewymiernej.

Ale argument Cytryna też jest dobry.

JK
ODPOWIEDZ