Równanie dla liczb naturalnych
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie dla liczb naturalnych
Równanie: \(\displaystyle{ 59 \cdot x-60 \cdot y=550}\). Czy istnieje rozwiązanie i jakie dla liczb naturalnych \(\displaystyle{ x,y}\)?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2016, o 19:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Równanie dla liczb naturalnych
Biorąc równanie modulo \(\displaystyle{ 59}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ -y\equiv 19 \mod{59}}\)
stąd
\(\displaystyle{ y=59k-19}\)
dla pewnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k}\). Podstawiając to do równania otrzymujemy\(\displaystyle{ x=60k-10}\)
Zatem rozwiązaniami są wszystkie dwójki \(\displaystyle{ (x,y)=(60k-10,59k-19)}\) dla dowolnego naturalnego \(\displaystyle{ k}\).-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie dla liczb naturalnych
Wielkie dzięki za rozwiązanie; mam zapytanie, czy jest gdzieś na forum pokazane przykładowe rozwiązywanie takich typów równań, bo wreszcie chcę się je nauczyć samodzielnie rozwiązywać.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Równanie dla liczb naturalnych
Jestem zdziwiony, że w tym temacie jeszcze nie padło hasło rozszerzony algorytm Euklidesa.
... _Euklidesa
Nie będę tego dowodził, bo nie ma na to czasu, ale będę z tego algorytmu korzystał. Nie jest on jakiś trudny, wystarczy zrobić 2-3 przykłady i natychmiast załapiesz o co chodzi.
Zacznijmy od początku. Weźmy równanie diofantyczne:
\(\displaystyle{ ax+by=c}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są całkowitymi współczynnikami, a \(\displaystyle{ x,y}\) niewiadomymi. Interesują nas tylko takie rozwiązania tego równania dla których obie liczby \(\displaystyle{ x,y}\) są całkowite.
Istnieje pewne kryterium, które roztrzyga kiedy takie równanie ma rozwiązanie. Oto ono:
Udowodnimy, to stwierdzenie.
1. \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) (Jeżeli równanie posiada rozwiązanie, to \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right) | c}\)
Dowód:
Niech \(\displaystyle{ d=NWD\left(a,b\right)}\). Niech \(\displaystyle{ x_{0},y_{0}}\) będą liczbami całkowitymi spełniającymi to równanie (założyliśmy, że rozwiązanie istnieje). Zachodzi więc:
\(\displaystyle{ ax_{0}+by_{0}=c}\). Zauważmy, że na mocy definicji największego wspólnego dzielnika mamy:
\(\displaystyle{ d|a}\) oraz \(\displaystyle{ d|b}\).
Stąd zaś \(\displaystyle{ d|ax_{0}}\) i \(\displaystyle{ d|by_{0}}\) i w konsekwencji \(\displaystyle{ d|ax_{0}+by_{0}}\), czyli \(\displaystyle{ d|c}\), co należało pokazać.
2. \(\displaystyle{ \Leftarrow}\) (Jeżeli \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right)|c}\), to równanie posiada rozwiązanie)
Dowód:
Niech znowu \(\displaystyle{ d=NWD\left(a,b\right)}\). Rozważmy równanie:
\(\displaystyle{ ax+by=d}\) w liczbach całkowitych. Na mocy rozszerzonego algorytmu Euklidesa istnieją liczby \(\displaystyle{ x,y}\) spełniające to równanie. Aby się o tym przekonać, korzystamy z algorytmu Euklidesa do znalezienia \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right)}\). Niech liczby \(\displaystyle{ x_{0},y_{0}}\) spełniają to nowe równanie, a więc: \(\displaystyle{ ax_{0}+by_{0}=d}\).
Zdefiniujmy liczbę:
\(\displaystyle{ m=\frac{c}{d}}\)
Ponieważ z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ d|c}\) to wnioskujemy, że liczba \(\displaystyle{ m}\) jest całkowita. Przyjmijmy teraz \(\displaystyle{ x=mx_{0}}\) oraz \(\displaystyle{ y=my_{0}}\). Oczywiście tak zdefiniowane liczby \(\displaystyle{ x,y}\) są całkowite. Ponadto:
\(\displaystyle{ ax+by=amx_{0}+bmy_{0}=m\left(ax_{0}+by_{0}\right)=md = c}\)
Zatem, \(\displaystyle{ x,y}\) są rozwiązaniem wyjściowego równania, co kończy dowód twierdzenia.
Rozszerzony algorytm Euklidesa, daje nam więc wszystko aby takie równania rozwiązywać.
... _Euklidesa
Nie będę tego dowodził, bo nie ma na to czasu, ale będę z tego algorytmu korzystał. Nie jest on jakiś trudny, wystarczy zrobić 2-3 przykłady i natychmiast załapiesz o co chodzi.
Zacznijmy od początku. Weźmy równanie diofantyczne:
\(\displaystyle{ ax+by=c}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są całkowitymi współczynnikami, a \(\displaystyle{ x,y}\) niewiadomymi. Interesują nas tylko takie rozwiązania tego równania dla których obie liczby \(\displaystyle{ x,y}\) są całkowite.
Istnieje pewne kryterium, które roztrzyga kiedy takie równanie ma rozwiązanie. Oto ono:
(Gdyby zapis był niejasny, to równanie ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy liczba \(\displaystyle{ c}\) dzieli się przez największy wspólny dzielnik liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).Równanie \(\displaystyle{ ax+by=c}\) przy założeniach powyżej posiada rozwiązanie w liczbach całkowitych wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right) | c}\)
Udowodnimy, to stwierdzenie.
1. \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) (Jeżeli równanie posiada rozwiązanie, to \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right) | c}\)
Dowód:
Niech \(\displaystyle{ d=NWD\left(a,b\right)}\). Niech \(\displaystyle{ x_{0},y_{0}}\) będą liczbami całkowitymi spełniającymi to równanie (założyliśmy, że rozwiązanie istnieje). Zachodzi więc:
\(\displaystyle{ ax_{0}+by_{0}=c}\). Zauważmy, że na mocy definicji największego wspólnego dzielnika mamy:
\(\displaystyle{ d|a}\) oraz \(\displaystyle{ d|b}\).
Stąd zaś \(\displaystyle{ d|ax_{0}}\) i \(\displaystyle{ d|by_{0}}\) i w konsekwencji \(\displaystyle{ d|ax_{0}+by_{0}}\), czyli \(\displaystyle{ d|c}\), co należało pokazać.
2. \(\displaystyle{ \Leftarrow}\) (Jeżeli \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right)|c}\), to równanie posiada rozwiązanie)
Dowód:
Niech znowu \(\displaystyle{ d=NWD\left(a,b\right)}\). Rozważmy równanie:
\(\displaystyle{ ax+by=d}\) w liczbach całkowitych. Na mocy rozszerzonego algorytmu Euklidesa istnieją liczby \(\displaystyle{ x,y}\) spełniające to równanie. Aby się o tym przekonać, korzystamy z algorytmu Euklidesa do znalezienia \(\displaystyle{ NWD\left(a,b\right)}\). Niech liczby \(\displaystyle{ x_{0},y_{0}}\) spełniają to nowe równanie, a więc: \(\displaystyle{ ax_{0}+by_{0}=d}\).
Zdefiniujmy liczbę:
\(\displaystyle{ m=\frac{c}{d}}\)
Ponieważ z założenia wiemy, że \(\displaystyle{ d|c}\) to wnioskujemy, że liczba \(\displaystyle{ m}\) jest całkowita. Przyjmijmy teraz \(\displaystyle{ x=mx_{0}}\) oraz \(\displaystyle{ y=my_{0}}\). Oczywiście tak zdefiniowane liczby \(\displaystyle{ x,y}\) są całkowite. Ponadto:
\(\displaystyle{ ax+by=amx_{0}+bmy_{0}=m\left(ax_{0}+by_{0}\right)=md = c}\)
Zatem, \(\displaystyle{ x,y}\) są rozwiązaniem wyjściowego równania, co kończy dowód twierdzenia.
Rozszerzony algorytm Euklidesa, daje nam więc wszystko aby takie równania rozwiązywać.