podzielność liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
zacziks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

podzielność liczb

Post autor: zacziks »

udowodnij że jeśli \(\displaystyle{ m-n=2}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) to liczby całkowite to \(\displaystyle{ m^{4} - n^{4}}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 16}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, o 17:03 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

podzielność liczb

Post autor: a4karo »

Wsk: \(\displaystyle{ m^4-n^4=(m-n)(m+n)(m^2+n^2)}\)
zacziks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

podzielność liczb

Post autor: zacziks »

zrobiłem to ale nic nie wychodzi
miodzio1988

podzielność liczb

Post autor: miodzio1988 »

Co powiesz o każdym nawiasie? Pierwszy jest jaki?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

podzielność liczb

Post autor: kerajs »

Ja wiem! Ja wiem!
Każdy nawias jest okrągły. Pierwszy też jest nawiasem okrągłym.

PS
A gdyby za każde \(\displaystyle{ m}\) w wyrażeniu sugerowanym przez a4karo wstawić \(\displaystyle{ n+2}\) to ... ?
zacziks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

podzielność liczb

Post autor: zacziks »

pierwszy nawias jest równy 2 myślałem teraz zeby dwa pozostałe zwinąć w sześcian sumy
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

podzielność liczb

Post autor: Poszukujaca »

Sugerowane już podatawienie prowadzi do wyniku: \(\displaystyle{ 2(2n+2)((n+2)^{2}+n^2)=...}\)

Policz i spróbuj wyciągnąć wnioski.
zacziks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

podzielność liczb

Post autor: zacziks »

wynik jest równy \(\displaystyle{ 8n^{3} + 24n^{2} + 32a +16}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, o 17:03 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

podzielność liczb

Post autor: Kartezjusz »

Co z tego wynika?
zacziks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 11 lut 2016, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sacz

podzielność liczb

Post autor: zacziks »

że to wyrażenie jest podzielne przez 16 . ps przepraszam że mi pomagacie ale ja nie siedze w teori liczb ale w algebra abstrakcyjnej i w analizie rzeczywistej no i jestem uczniem 2 klasy gimnazjum
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

podzielność liczb

Post autor: Kartezjusz »

Dlaczego? Popatrz na składniki tego wydarzenia.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

podzielność liczb

Post autor: a4karo »

a4karo pisze:Wsk: \(\displaystyle{ m^4-n^4=(m-n)(m+n)(m^2+n^2)}\)
Następna wskazówka: przez co jest podzielony każdy z nawiasow gdy
a) obie liczby są parzyste
b) obie liczby są nieparzyste
ODPOWIEDZ