Cztery kolejne liczby naturalne i potęgi
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Cztery kolejne liczby naturalne i potęgi
Dowieść, że nie istnieją cztery kolejne liczby naturalne, które byłyby potęgami liczb naturalnych o wykładnikach naturalnych większych od jeden.
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Cztery kolejne liczby naturalne i potęgi
To jest raczej przykry żart, toż to (zważywszy na trudność dowodu) strzelanie do komara z armaty. Z pewnością istnieje proste rozwiązanie.matmatmm pisze:Twierdzenie Mihăilescu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Cztery kolejne liczby naturalne i potęgi
W czwórce mamy dwie liczby parzyste 2k i 2(k+1). Niezależnie od tego czy k jest parzysta czy nieparzysta jedna z tych liczb będzie w postaci \(\displaystyle{ 2^1 \cdot n}\) (gdzie n to nieparzysta) co potwierdza tezę.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Cztery kolejne liczby naturalne i potęgi
kerajs, w takim razie wypadałoby jeszcze udowodnić, że nie istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b}\) \(\displaystyle{ (b>1)}\) takie, że \(\displaystyle{ 2n =a^{b}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą nieparzystą.
Załóżmy nie wprost, że istnieją takie liczby \(\displaystyle{ a, b}\). Mamy \(\displaystyle{ 2n=2(2m+1)=4m+2}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) jest liczbą naturalną. Widzimy, że \(\displaystyle{ a^{b}}\) jest liczbą parzystą niepodzielną przez \(\displaystyle{ 4}\), a stąd otrzymujemy już sprzeczność, ponieważ liczba będąca potęgą dowolnej liczby naturalnej, (w której rozkładzie na czynniki pierwsze występuje jeden raz czynnik \(\displaystyle{ 2}\)) ma w swoim rozkładzie na czynniki pierwsze co najmniej dwie dwójki czyli jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\).
Załóżmy nie wprost, że istnieją takie liczby \(\displaystyle{ a, b}\). Mamy \(\displaystyle{ 2n=2(2m+1)=4m+2}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) jest liczbą naturalną. Widzimy, że \(\displaystyle{ a^{b}}\) jest liczbą parzystą niepodzielną przez \(\displaystyle{ 4}\), a stąd otrzymujemy już sprzeczność, ponieważ liczba będąca potęgą dowolnej liczby naturalnej, (w której rozkładzie na czynniki pierwsze występuje jeden raz czynnik \(\displaystyle{ 2}\)) ma w swoim rozkładzie na czynniki pierwsze co najmniej dwie dwójki czyli jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Cztery kolejne liczby naturalne i potęgi
Niekoniecznie. Skoro n jest nieparzysta, to postacią ,,potęgową' 2n musi być \(\displaystyle{ (2n)^1}\).Poszukujaca pisze:kerajs, w takim razie wypadałoby jeszcze udowodnić, że nie istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b}\) \(\displaystyle{ (b>1)}\) takie, że \(\displaystyle{ 2n =a^{b}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą nieparzystą.
(gdyż immanentną i jedyną cechą nieparzystości jest: niepodzielność przez 2 / brak 2 w rozkładzie na czynniki pierwsze)
Jak pewnie wiesz, lub dowiedziałaś się z sugestii matmatmm i Kaf, istnieje tylko jedna para kolejnych naturalnych o takiej własności: \(\displaystyle{ 8=2^3}\) i \(\displaystyle{ 9=3^2}\).
Ps. Ciekawe, czy istnieje inna para dwóch kolejnych nieparzystych o tej własności oprócz: \(\displaystyle{ 25=5^2}\) i \(\displaystyle{ 27=3^3}\) ?