Czy ktoś słyszał tutaj o własności ciągu Fibonacci'ego, która mówi o tym, że jeżeli \(\displaystyle{ U_n}\) jest jego n- tym wyrazem, \(\displaystyle{ n, m \in \NN}\), to \(\displaystyle{ (U_n, U_m)= U_{(n,m)}}\).
Czy ktoś zna jej dowód?
Własność ciągu Fibonacci'ego
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Własność ciągu Fibonacci'ego
Hint:
Udowodnij takie dwa lematy:
1) \(\displaystyle{ F_n}\) i \(\displaystyle{ F_{n+1}}\) są względnie pierwsze.
2) \(\displaystyle{ F_{n+m}=F_nF_{m-1}+F_mF_{n+1}}\)
Udowodnij takie dwa lematy:
1) \(\displaystyle{ F_n}\) i \(\displaystyle{ F_{n+1}}\) są względnie pierwsze.
2) \(\displaystyle{ F_{n+m}=F_nF_{m-1}+F_mF_{n+1}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy