Zera formy kwadratowej
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
Zera formy kwadratowej
Niech liczby \(\displaystyle{ a, b, c \in \mathbb Z}\) będą parami względnie pierwsze i bezkwadratowe. Równanie \(\displaystyle{ ax^2 + by^2 + cz^2 = 0}\) ma nietrywialne rozwiązania (wymierne), wtedy i tylko wtedy gdy:
- jeśli liczba \(\displaystyle{ abc}\) jest nieparzysta, to \(\displaystyle{ 4}\) dzieli \(\displaystyle{ a+b}\), \(\displaystyle{ b+c}\) lub \(\displaystyle{ a+c}\).
- jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest parzyste, to \(\displaystyle{ 8}\) dzieli \(\displaystyle{ b+c}\) lub \(\displaystyle{ a+b+c}\) (podobny warunek dla \(\displaystyle{ b, c}\)).
- dla każdego nieparzystego dzielnika pierwszego liczby \(\displaystyle{ a}\) istnieje \(\displaystyle{ r \in \mathbb Z}\), że \(\displaystyle{ p}\) dzieli \(\displaystyle{ b + r^2c}\) (podobnie dla \(\displaystyle{ b, c}\)).
- jeśli liczba \(\displaystyle{ abc}\) jest nieparzysta, to \(\displaystyle{ 4}\) dzieli \(\displaystyle{ a+b}\), \(\displaystyle{ b+c}\) lub \(\displaystyle{ a+c}\).
- jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest parzyste, to \(\displaystyle{ 8}\) dzieli \(\displaystyle{ b+c}\) lub \(\displaystyle{ a+b+c}\) (podobny warunek dla \(\displaystyle{ b, c}\)).
- dla każdego nieparzystego dzielnika pierwszego liczby \(\displaystyle{ a}\) istnieje \(\displaystyle{ r \in \mathbb Z}\), że \(\displaystyle{ p}\) dzieli \(\displaystyle{ b + r^2c}\) (podobnie dla \(\displaystyle{ b, c}\)).
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
Zera formy kwadratowej
Jest też reguła globalno-lokalna Hassego, która sprowadza powyższy problem do ciał \(\displaystyle{ \mathbb Q_p}\) oraz \(\displaystyle{ \mathbb R}\). Co ciekawe, już powyższe trzy ograniczenia pociągają różność znaków \(\displaystyle{ a, b, c}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
Zera formy kwadratowej
Dużo prostszy przykład to \(\displaystyle{ a = b = -c = 1}\), wtedy \(\displaystyle{ x = 3}\), \(\displaystyle{ y = 4}\), \(\displaystyle{ z = 5}\) jest świadkiem