Dowód z liczbami pierwszymi i podzielnością

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Dowód z liczbami pierwszymi i podzielnością

Post autor: Poszukujaca »

Analizuję pewne zadanie z rozwiązaniem podanym w książce.

Dowieść, że dla każdej liczby pierwszej nieparzystej \(\displaystyle{ p}\) istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\), dla których \(\displaystyle{ p | n \cdot 2^{n}+1}\).

Rozwiązanie:
Jeżeli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą i \(\displaystyle{ n=(p-1)(kp+1)}\), gdzie \(\displaystyle{ k =0,1,2,...,}\) to \(\displaystyle{ n \equiv -1 \ (mod \ p)}\) oraz \(\displaystyle{ p-1 | n}\), skąd w myśl twierdzenia Fermata \(\displaystyle{ 2^{n} \equiv 1 \ (mod \ p)}\), zatem \(\displaystyle{ n \cdot 2^{n}+1 \equiv 0}\).

Nie rozumiem dlaczego zakładamy, że \(\displaystyle{ n = (p-1)(1+kn)}\) i dlaczego z twierdzenia Fermata wynika, że \(\displaystyle{ 2^{n} \equiv 1 \ (mod \ p)}\), skoro powinno być raczej \(\displaystyle{ 2^{p-1} \equiv 1 \ (mod \ p)}\).

Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tych kwestii.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Dowód z liczbami pierwszymi i podzielnością

Post autor: Kaf »

Poszukujaca pisze: Nie rozumiem dlaczego zakładamy, że \(\displaystyle{ n = (p-1)(1+kp)}\)
Pokazujemy, że dla takich \(\displaystyle{ n}\) to działa, a ponieważ jest ich nieskończenie wiele, to mamy tezę. Nie przyzwyczaiłaś się jeszcze, że tak się często robi w matematyce?
i dlaczego z twierdzenia Fermata wynika, że \(\displaystyle{ 2^{n} \equiv 1 \ (mod \ p)}\), skoro powinno być raczej \(\displaystyle{ 2^{p-1} \equiv 1 \ (mod \ p)}\).
\(\displaystyle{ 2^{n} \equiv \left( 2^{p-1}\right)^{1+kp}\equiv ...}\)
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Dowód z liczbami pierwszymi i podzielnością

Post autor: Poszukujaca »

Oczywiście, powinnam się była już przyzwyczaić do takich na pierwszy rzut oka założeń z kosmosu
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Dowód z liczbami pierwszymi i podzielnością

Post autor: a4karo »

Poszukujaca pisze:Oczywiście, powinnam się była już przyzwyczaić do takich na pierwszy rzut oka założeń z kosmosu
To nie sa rzeczy z kosmosu. Takie pomysły powstają wielokrotnie po godzinach, dniach, tygodniach przeróżnych prób, a czasem przypadkiem, przy pracy nad zupełnie innymi zagadnieniami. A jak już coś wyjdzie, to się coś takiego publikuje, i wtedy to rzeczywiście wygląda jak z kosmosu. Niestety, nikt nie publikuje całego procesu dochodzenia do wyniku.
ODPOWIEDZ