Dowód - liczby względnie pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Morfeo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 wrz 2015, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 1 raz

Dowód - liczby względnie pierwsze

Post autor: Morfeo »

Mamy trzy liczby \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\).

Zachodzi dla nich \(\displaystyle{ gcd(a, b) = 1}\) i \(\displaystyle{ gcd(a, c) = 1}\) oraz \(\displaystyle{ gcd(b, c) = 1}\) (tj. są parami względnie pierwsze).

Należy udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb \(\displaystyle{ k}\) takich, że \(\displaystyle{ gcd(a, k) = 1}\) i \(\displaystyle{ gcd(b, k) = 1}\) oraz \(\displaystyle{ gcd(c, k) = 1}\) (tj. \(\displaystyle{ a, b, c}\) są względnie pierwsze z \(\displaystyle{ k}\)).

Założenie wydaje mi się oczywiste ale mógłby ktoś spróbować to udowodnić?
Dobrze byłoby gdyby udało się udowodnić także, że istnieje nieskończenie wiele \(\displaystyle{ k}\) niebędących liczbą pierwszą.

Nie jestem pewny czy dobry dział
Ostatnio zmieniony 30 lip 2016, o 02:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Dowód - liczby względnie pierwsze

Post autor: mol_ksiazkowy »

no np. \(\displaystyle{ k=nabc+1}\) gdy \(\displaystyle{ n=1, 2, 3 ,...}\)
Morfeo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 wrz 2015, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 1 raz

Dowód - liczby względnie pierwsze

Post autor: Morfeo »

mol_ksiazkowy pisze:no np. \(\displaystyle{ k=nabc+1}\) gdy \(\displaystyle{ n=1, 2, 3 ,...}\)
Dzięki. To jednak chyba tylko odpowiedź na pierwsze pytanie.
A dowód na to, że istnieje nieskończenie wiele \(\displaystyle{ k}\) niebędących liczbą pierwszą?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Dowód - liczby względnie pierwsze

Post autor: Kaf »

Weźmy dowolną liczbę pierwszą \(\displaystyle{ p}\) niedzielącą \(\displaystyle{ abc}\). Wtedy istnieje \(\displaystyle{ k}\) takie, że \(\displaystyle{ kabc\equiv -1 \pmod p}\). Wtedy wszystkie liczby postaci \(\displaystyle{ (p+1)^nkabc+1}\) spełniają Twoje warunki.
Morfeo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 wrz 2015, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 1 raz

Dowód - liczby względnie pierwsze

Post autor: Morfeo »

Wybacz pytanie ale skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ (p+1)^nkabc+1}\) nie jest pierwsze?
Geftus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 mar 2010, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

Dowód - liczby względnie pierwsze

Post autor: Geftus »

Wynika to stąd, że ta liczba jest podzielna przez \(\displaystyle{ p}\) (na mocy założeń) i jest od niej mniejsza.
ODPOWIEDZ