Niech \(\displaystyle{ x, y , z}\) bedą bokami trójkąta pitagorejskiego takiego , że \(\displaystyle{ x+7 =z}\);
i) czy taki trójkąt istnieje ? czy jest ich nieskończona ilość ?
ii) czy \(\displaystyle{ x}\) może być nieparzyste ?
iii) czy może być \(\displaystyle{ y >x}\)?
Odpowiedzi uzasadnić.
Trójkąty i siódemka
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
Trójkąty i siódemka
Tak, \(\displaystyle{ (x, y, z) = (5, 13, 12)}\) (trójkąt istnieje, \(\displaystyle{ x}\) nieparzyste, \(\displaystyle{ y > x}\)). Czy istnieją inne trójkąty? Wiemy, że \(\displaystyle{ z > x}\), zatem albo \(\displaystyle{ z}\), albo \(\displaystyle{ y}\) jest przeciwprostokątną.
Niech \(\displaystyle{ z}\) będzie przeciwprostokątną. Wtedy \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = (x+7)^2}\) i \(\displaystyle{ y^2 = 14x + 49 = 7(2x+7)}\), a stąd \(\displaystyle{ y = 7t}\), \(\displaystyle{ 2x = 7(t^2-1)}\), \(\displaystyle{ t}\) nieparzyste (nieskończenie wiele trójkątów).
Niech \(\displaystyle{ z}\) będzie przeciwprostokątną. Wtedy \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = (x+7)^2}\) i \(\displaystyle{ y^2 = 14x + 49 = 7(2x+7)}\), a stąd \(\displaystyle{ y = 7t}\), \(\displaystyle{ 2x = 7(t^2-1)}\), \(\displaystyle{ t}\) nieparzyste (nieskończenie wiele trójkątów).