Wymierność i kwadraty

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wymierność i kwadraty

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy istnieją \(\displaystyle{ u, v \in Q}\) oraz \(\displaystyle{ u \neq 2}\) i \(\displaystyle{ u \neq -1}\) takie że \(\displaystyle{ \frac{u^3-8}{u} = v^2}\) ?
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Wymierność i kwadraty

Post autor: Slup »

Podam pełne rozwiązanie podobnego(do pewnego stopnie łatwiejszego) zadania oraz wyjaśnię w jaki sposób można rozwiązać zadany problem i dlaczego jest on trudniejszy. Znajdziemy wszystkie pary liczb wymiernych \(\displaystyle{ z,y\in \mathbb{Q}}\) takie, że:
\(\displaystyle{ 8-z^3=zy^2}\)
Ukryta treść:    
To teraz udowodnimy lemat. Dowód jest do pewnego stopnia nieelementarny i wykorzystuje teorię przecięć krzywych algebraicznych. W każdym razie jest on dobrą ilustracją tego w jaki sposób współczesna geometria algebraiczna pozwala rozwiązywać problemy teorii liczb.
Ukryta treść:    
Jeżeli chcemy wyznaczyć wszystkie rozwiązania \(\displaystyle{ z,y\in \mathbb{Q}}\) równania:
\(\displaystyle{ z^3-8=zy^2}\)
to w analogiczny sposób prowadzi to do krzywej eliptycznej:
\(\displaystyle{ z^3-x^3=zy^2}\)
Musimy zatem wykazać analogiczny lemat z tym, że na tej nowej krzywej. Po przejściu do \(\displaystyle{ U_z}\), czyli podstawieniu \(\displaystyle{ z=1}\), dostajemy afiniczną krzywą eliptyczną:
\(\displaystyle{ y^2=1-x^3}\)
po łatwej zamianie zmiennych dostajemy krzywą eliptyczną:
\(\displaystyle{ y^2=x^3+1}\)
zwaną krzywą Eulera. Wszystkie jej punkty \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\)-wymierne są znane i wyznaczone:

To daje rozwiązanie zadania z tematu.
Zadanie, które ja rozwiązałem wyżej, to właściwie znalezienie wszystkich rozwiązań \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\)-wymiernych krzywej eliptycznej:
\(\displaystyle{ x^3-z^3=zy^2}\)
Po przejściu do \(\displaystyle{ U_z}\), czyli podstawieniu \(\displaystyle{ z=1}\) prowadzi to do afinicznej krzywej eliptycznej:
\(\displaystyle{ y^2=x^3-1}\)
co zresztą widać w ukrytym dowodzie wykorzystywanego lematu.

W każdym razie morał z tego jest taki, że wiele zadań z teorii liczb sprowadza się do faktów na temat krzywych eliptycznych. Stąd taka fascynacja tymi krzywymi. Jeżeli chodzi o punkty \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\)-wymierne, to ludzkość wypracowała twierdzenia Mordell'a-Weil'a i Lutz-Nagell'a, które bardzo ułatwiają ich poszukiwanie, a dla pewnych typów krzywych eliptycznych podają efektywny algorytm.
ODPOWIEDZ