Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Gavan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lis 2015, o 00:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 3 razy

Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Post autor: Gavan »

Witam, czy niewymierności liczby \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{ 10^{n} }}\) można udowodnić nie wprost zakładając że jest ilorazem dwóch liczb całkowitych względnie pierwszych?
szw1710

Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Post autor: szw1710 »

Sugerowane zdanie jest fałszywe.

Niech \(\displaystyle{ f(x)=\sum_{n=1}^{\infty}nx^{n-1}}\). Przez twierdzenie o różniczkowaniu szeregu potęgowego można łatwo wyznaczyć tę sumę. Mamy naszą liczbę w postaci \(\displaystyle{ 0.1f(0.1)}\) i jest to liczba wymierna.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Post autor: a4karo »

Tyle, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{ 10^{n} }\neq 0.1234567...}\).

Bo rozumiem, że chodzi Ci o liczbę \(\displaystyle{ 0.12345678910111213...}\)

wsk. Liczba jest wymierna wtedy i tylko wtedy, gdy ma skończone lub okresowe rozwinięcie dziesiętne.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Post autor: matmatmm »

rozwiązanie:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Post autor: a4karo »

Wystarczy zauważyc, że w zapisie tej liczby dowolnie daleko wystąpią dowolnie długie sekwencje zer.
Gavan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lis 2015, o 00:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 3 razy

Dowód niewymierności liczby 0,1234567...

Post autor: Gavan »

Pardon, oczywiście chodziło o liczbę \(\displaystyle{ 0,12345678910111213...}\), dzięki.
ODPOWIEDZ