Wartości NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wartości NWD

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) będą takie, że
\(\displaystyle{ (a, p^2) = p}\) oraz \(\displaystyle{ (b, p^3)= p^2}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą.
Ile to jest \(\displaystyle{ (a^2b^2, p^4)}\) oraz \(\displaystyle{ (a^2+b^2, p^4)}\) ?
Ukryta treść:    
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Wartości NWD

Post autor: dec1 »

Skoro \(\displaystyle{ \mathrm{NWD}(a,p^2)=p}\), to \(\displaystyle{ p\mid a}\), ale \(\displaystyle{ p^2\nmid a}\)

Skoro \(\displaystyle{ \mathrm{NWD}(b,p^3)=p^2}\), to \(\displaystyle{ p^2\mid b}\), ale \(\displaystyle{ p^3\nmid b}\)

Stąd \(\displaystyle{ p^2\mid a^2}\) i \(\displaystyle{ p^4\mid b^2}\), czyli \(\displaystyle{ p^6\mid a^2b^2}\), więc \(\displaystyle{ \mathrm{NWD}(a^2b^2,p^4)=p^4}\)

\(\displaystyle{ p^2\mid a^2+b^2}\), więc \(\displaystyle{ \mathrm{NWD}(a^2+b^2,p^4)=p^2}\)

Coś łatwo poszło, czyżbym miał gdzieś błąd?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Wartości NWD

Post autor: bakala12 »

Musisz jeszcze pokazać, że żaden większy wykładnik \(\displaystyle{ p}\) nie dzieli tych liczb. Dla pierwszej to oczywiste, dla drugiej wcale nie
ODPOWIEDZ