Dowód abelowości grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 13 cze 2016, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 6 razy
Dowód abelowości grupy
Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ x^2=1}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in G}\) to \(\displaystyle{ G}\) jest abelowa.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2016, o 23:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Dowód abelowości grupy
Klasyka.
Wskazówka: Napisz warunek przemienności dla dwóch elementów \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y\in G}\) i postaraj się go przekształcić, przerzucając wszystkie elementy na jedną stronę.
Wskazówka: Napisz warunek przemienności dla dwóch elementów \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y\in G}\) i postaraj się go przekształcić, przerzucając wszystkie elementy na jedną stronę.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 13 cze 2016, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 6 razy
Dowód abelowości grupy
Czyli poprostu \(\displaystyle{ 1=y^{-1}x^{-1}yx}\) mogę zamienić miejscami i to jest wystarczajacy dowód że inaczej 1 nie może wyjść?
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Dowód abelowości grupy
Nierozumiem, co masz na myśli. Co to jest \(\displaystyle{ x^{-1}}\) i \(\displaystyle{ y^{-1}}\)? Teraz musisz wykorzystać warunek w zadaniu. Wiesz, że \(\displaystyle{ x^2=y^2=1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 13 cze 2016, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 6 razy
Dowód abelowości grupy
No bo jeśli z warunku \(\displaystyle{ xy=yx}\) przerzuci się wszystko na druga strone, to wychodzi ta rowność którą napisałam. A przeciez nie można zalożyć że jest przemienne dlatego wychodzi tak jak napisałam. \(\displaystyle{ x^{-1}x=1}\)
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Dowód abelowości grupy
Rzeczywiście wychodzi ta równość, którą napisałaś, ale to jeszcze zupełnie niczego nie dowodzi.
Mamy:
\(\displaystyle{ x^2=y^2=1}\)
czyli \(\displaystyle{ x=x^{-1}}\) oraz \(\displaystyle{ y=y^{-1}}\). Dalej:
\(\displaystyle{ x^{-1}y^{-1}xy=xyxy=(xy)(xy)=(xy)^2=1}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ x^2=y^2=1}\)
czyli \(\displaystyle{ x=x^{-1}}\) oraz \(\displaystyle{ y=y^{-1}}\). Dalej:
\(\displaystyle{ x^{-1}y^{-1}xy=xyxy=(xy)(xy)=(xy)^2=1}\)