podzielnosc liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

podzielnosc liczb

Post autor: alfred0 »

pokaz ze \(\displaystyle{ 2013|1 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7 \cdot ... \cdot 2007 \cdot 2009 \cdot 2011 + 2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 8 \cdot ... \cdot 2008 \cdot 2010 \cdot 2012}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

podzielnosc liczb

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 2013=3\cdot 671}\). W pierwszym iloczynie występują liczby \(\displaystyle{ 671}\) (jako nieparzysta) i \(\displaystyle{ 3}\) (jako nieparzysta), a w drugim - liczy \(\displaystyle{ 6}\) (jako parzysta) i \(\displaystyle{ 2\cdot 671}\) (jako parzysta).
Jesteś pewien, że tak wygląda treść zadania? Bo jest ono trywialne, poziom piątej klasy szkoły podstawowej.
ODPOWIEDZ