Zbadaj rząd funkcji
\(\displaystyle{ g\left( n\right)=2 ^{2\log _{2}\left( 3n\right) }+\log n+5n}\)
Próbuję tak:
\(\displaystyle{ g\left( n\right)=9n ^{2}+\log n+5n}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ n ^{2} \le 9n ^{2}+\log n+5n \le 15n ^{2}}\)
Lewa nierówność jest oczywista, a prawą można udowodnić w ten sposób:
\(\displaystyle{ 9n ^{2} \le 9n ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5n \le 5n ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \le 10 \Rightarrow n \le 10 ^{n ^{2} } \Rightarrow \log n \le n ^{2}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 9n ^{2}+\log n+5n \le 9n ^{2}+n ^{2}+5n ^{2}=15n ^{2}}\)
Zatem \(\displaystyle{ g\left( n\right)}\) jest rzędu \(\displaystyle{ n ^{2}}\).
Zgadza się?
Zbadaj rząd funkcji
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zbadaj rząd funkcji
Na początku powinno być \(\displaystyle{ \sqrt[n^{2}]{n}}\).-- 4 cze 2016, o 15:26 --Poza tym warto dopisać jakiś komentarz, np. że\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \le 10 \Rightarrow n \le 10 ^{n ^{2} } \Rightarrow \log n \le n ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n^{2}]{n}=1}\), więc dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) ta nierówność jest prawdziwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Zbadaj rząd funkcji
Nie no niekoniecznie.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \le 10 \Rightarrow n \le 10 ^{n } \len \le 10 ^{n ^{2} }}\), a z tą granicą i komentarzem masz rację, ale fakt \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{n}=1}\) jest powszechnie znany jak mniemam.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} \le 10 \Rightarrow n \le 10 ^{n } \len \le 10 ^{n ^{2} }}\), a z tą granicą i komentarzem masz rację, ale fakt \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{n}=1}\) jest powszechnie znany jak mniemam.