Oblicz modulo

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz modulo

Post autor: max123321 »

Oblicz \(\displaystyle{ 3 ^{83}mod7}\).

Próbuję tak:
\(\displaystyle{ 3 ^{83}mod7=3 ^{80}*3 ^{3}mod7=27*3 ^{80}mod7=6*\left( 3 ^{2} \right) ^{40}mod7=}\)
\(\displaystyle{ =6*9 ^{40}mod7=6*2 ^{40}mod7=6*2*2 ^{39}mod7=12*\left( 2 ^{3} \right) ^{13}mod7=}\)
\(\displaystyle{ =5*8 ^{13}mod7=5*1 ^{13}mod7=5}\)
Zgadza się?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Oblicz modulo

Post autor: Premislav »

Tak.
ODPOWIEDZ