Zbadaj rząd funkcji (napisz definicję i wyjaśnij jak obliczasz rząd funkcji)
\(\displaystyle{ f\left( n\right)=5n ^{5}+71n ^{6}+129}\)
Zbadaj rząd funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3395
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Zbadaj rząd funkcji
Z tego co znalazłem to:
\(\displaystyle{ f}\) jest dokładnie rzędu \(\displaystyle{ g}\), gdy istnieją stałe \(\displaystyle{ n _{0}}\) oraz \(\displaystyle{ c _{1} >0}\) i \(\displaystyle{ c _{2} >0}\), że:
\(\displaystyle{ \forall n \ge n _{0}:c _{1} g\left( n\right) \le f\left( n\right) \le c _{2} g\left( n\right)}\)
To ciężko tu znaleźć taką funkcję, która jednocześnie ograniczy z dołu i z góry tą funkcję od pewnego miejsca. Zatem jaki będzie rząd funkcji?
Chociaż jak tak teraz myślę to może \(\displaystyle{ n ^{6}}\) ograniczy tą funkcję z góry i z dołu bo:
\(\displaystyle{ n ^{6} \le 5n ^{5}+71n ^{6}+129 \le 100 n ^{6}}\) od pewnego \(\displaystyle{ n}\). Zgadza się?
\(\displaystyle{ f}\) jest dokładnie rzędu \(\displaystyle{ g}\), gdy istnieją stałe \(\displaystyle{ n _{0}}\) oraz \(\displaystyle{ c _{1} >0}\) i \(\displaystyle{ c _{2} >0}\), że:
\(\displaystyle{ \forall n \ge n _{0}:c _{1} g\left( n\right) \le f\left( n\right) \le c _{2} g\left( n\right)}\)
To ciężko tu znaleźć taką funkcję, która jednocześnie ograniczy z dołu i z góry tą funkcję od pewnego miejsca. Zatem jaki będzie rząd funkcji?
Chociaż jak tak teraz myślę to może \(\displaystyle{ n ^{6}}\) ograniczy tą funkcję z góry i z dołu bo:
\(\displaystyle{ n ^{6} \le 5n ^{5}+71n ^{6}+129 \le 100 n ^{6}}\) od pewnego \(\displaystyle{ n}\). Zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 3395
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Zbadaj rząd funkcji
Ale to chyba wystarczy tylko tą prawą nierówność pokazać bo lewa jest oczywista w zasadzie? prawą w zasadzie też widać, ale można indukcyjnie chyba?