Oblicz wartość wyrażenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: max123321 »

Oblicz wartość wyrażenia w algebrze \(\displaystyle{ Z _{7}}\). Wynik przedstaw w możliwie najprostszej postaci.
\(\displaystyle{ \left( \left[ -4\right]\oplus\left[ 13\right] \right)\otimes\left[ 3\right]}\)

Czy to wyrażenie jest równe:
\(\displaystyle{ \left( \left[ -4\right]\oplus\left[ 13\right] \right)\otimes\left[ 3\right]=}\)
\(\displaystyle{ =\left( \left[ 3\right]\oplus\left[ 6\right] \right)\otimes\left[ 3\right]=}\)
\(\displaystyle{ =\left( \left[ 9\right] \right)\otimes\left[ 3\right]=}\)
\(\displaystyle{ =\left( \left[ 2\right] \right)\otimes\left[ 3\right]=}\)
\(\displaystyle{ 6}\)
?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: leg14 »

tak
ODPOWIEDZ