Znajdz reszte z dzielenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
teczowyplacek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 gru 2015, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 3 razy

Znajdz reszte z dzielenia

Post autor: teczowyplacek »

Rozwiazac rownanie
\(\displaystyle{ (1 \cdot 3 \cdot ... \cdot 97)^2 \mod{101}}\)

Nie mam pomyslu, czuje ze trzeba tu zrobic jakis prosty trik ale nie wiem jaki
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Znajdz reszte z dzielenia

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 101}\) jest liczbą pierwszą, więc można pokombinować z twierdzeniem Wilsona.

Wiem, odkrywcze.
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Znajdz reszte z dzielenia

Post autor: M Maciejewski »

Rozwiązać równanie to znaleźć takie ,,iksy", które spełniają równanie. Tutaj nie ma iksów. Dziwię się, dlaczego tak wiele źle sformułowanych zadań.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Znajdz reszte z dzielenia

Post autor: Jan Kraszewski »

M Maciejewski pisze:Rozwiązać równanie to znaleźć takie ,,iksy", które spełniają równanie. Tutaj nie ma iksów.
Nie ma też znaku równości...

JK
ODPOWIEDZ