liczba pierwsza
liczba pierwsza
\(\displaystyle{ p}\)-liczba pierwsza
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{p}}\)
Oblicz pary rozwiązań \(\displaystyle{ x,y}\) dla których równość jest prawdziwa \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) należą do zbioru liczb całkowitych.
Czy moglibyście mi pomóc albo naprowadzić
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{p}}\)
Oblicz pary rozwiązań \(\displaystyle{ x,y}\) dla których równość jest prawdziwa \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) należą do zbioru liczb całkowitych.
Czy moglibyście mi pomóc albo naprowadzić
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 8 maja 2016, o 12:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
liczba pierwsza
Przez \(\displaystyle{ p}\)
-- 8 maja 2016, o 18:09 --
własnie rozwiązałem to zadanie przy porannej kawie.
Sprawdźcie to jeśli możecie:
\(\displaystyle{ x = p + 1;\\
y = p^2 + p}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dowolną liczbą pierwszą.
-- 8 maja 2016, o 18:09 --
własnie rozwiązałem to zadanie przy porannej kawie.
Sprawdźcie to jeśli możecie:
\(\displaystyle{ x = p + 1;\\
y = p^2 + p}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dowolną liczbą pierwszą.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2016, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
liczba pierwsza
No rzeczywiście godzina w sam raz na poranną kawę.
Dla \(\displaystyle{ p=2}\) mamy np. rozwiązanie \(\displaystyle{ (x,y)=(4,4)}\), które nie jest takiej postaci, jak postulujesz. Przedstaw proszę szkic swojego rozwiązania, to znajdziemy błędy.
Dla \(\displaystyle{ p=2}\) mamy np. rozwiązanie \(\displaystyle{ (x,y)=(4,4)}\), które nie jest takiej postaci, jak postulujesz. Przedstaw proszę szkic swojego rozwiązania, to znajdziemy błędy.
liczba pierwsza
Liczba dwa jest pierwszahostinger pisze:ho,ho kolego liczba dwa nie jest liczba pierwszą a p należy do liczb pierwszych
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
liczba pierwsza
Rozwiązanie hostingera jest dobre, ale nie wyczerpuje wszystkich możliwości. Oprócz pary \(\displaystyle{ (p+1;p(p+1))}\) jest także para \(\displaystyle{ (2p;2p)}\).