Liczba Fi[Złoty Podział]

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Leszek9238
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2011, o 21:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto

Liczba Fi[Złoty Podział]

Post autor: Leszek9238 »

Witam Chciałbym poruszyć zagadnienie liczby Phi[Fi]. Jeśli to nieodpowiedni dział, proszę o przeniesienie.

Mam pytanie odnośnie podziału odcinka na 3 części według Złotego podziału. Kiedyś przypadkowo natrafiłem na blog,gdzie było podane jak to obliczyć. O ile w podziale na 2 części jest to dość proste, to w teraz sam się zastanawiam jak to podzielić na 3 części.
Może jest jakiś prosty wzór tak jak w podziale na 2cz ??

EDIT: Już ogarnąłem

Dla wszystkich co nie wiedzieli jak to zrobić:
Dowolny odcinek dzielimy na pół, a następnie tą połowę odcinka dzielimy przez Fi.

Przy okazji chyba coś ciekawego znalazłem. Kiedy liczbę 2 podzielimy przez Fi wynik wynosi 1.2360..
Wygląda na to,że to jakaś stała, a nie tylko długość odcinka wyliczona ze Złotego Podziału. To jest stosunek obwodu okręgu, którego promień wynosi n/Fi, do obwodu okręgu promienia wynoszącego n/2.
\(\displaystyle{ \frac{\frac{n}{Fi}} {\frac{n}{2}}}\) n może być długością dowolnego odcinka.
ODPOWIEDZ